Egyén és hatalom a színházban – Szeget szeggel Vásárhelyen

A 70. évad első bemutatóját tartja rendkívüli módon szeptember 12-én, pénteken 19 órakor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Tadeusz Bradecki rendezésében William Shakespeare Szeget szeggel című darabját viszi színre a társulat.

Tadeusz Bradeckit Keresztes Attila művészeti igazgató mutatta be az újságíróknak, akiknek elmondta, hogy kapcsolata a lengyelországi rendezővel még kolozsvári éveire nyúlik vissza. A vásárhelyi színháznak 2016-ig együttműködési megállapodása van a krakkói színházzal, ahol Keresztes már rendezett, az Ivonne, Burgundi hercegnőt tavaly az itthoni közönség is láthatta.

William Shakespeare Szeget szeggel című darabjáról Bradecki elmondta, hogy az az erkölcsről, a jó és rosszról szól, amely egy örök kérdés és amely mindig aktuális marad. Shakespeare korában is időszerű volt, most is az, hogy hogyan éljünk erkölcsösen egy romlott világban. Shakespeare ezt egyéni szinten is bemutatja és társadalmi viszonylatban is – magyarázta a rendező, aki arra is kitért, hogy a dráma két és fél felvonáson keresztül a tragédia fele halad és majd csak az utolsó fél felvonásban megy át komédiába. „Shakespeare-nek nincsenek illúziói, tudja, hogy az emberek bűnösek és ezt meg is mutatja” – hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy mindig ott van a lelkekben a végtelen kegyelem, ami a társadalmat élteti.

Talán az egyik legnehezebben játszható női szerep, amit írtak a drámairodalomban, mutatta be Keresztes Attila, az éppen az Izabella, Claudio húga szerepéé, akit Simon Boglárka-Katalin alakít a színpadon, friss tagja a társulatnak. Angelo, a helytartó szerepe is óriás feldatot ró a színészre, Galló Ernőre, aki szerint egyrészt nagyon nehéz a szöveg, másrészt ha az nincs a helyén, akkor, ahogy megfogalmazta: „dob le a színpad”. Bányai Kelemen Barna Vincentiót, Bécs hercegét alakítja, aki hatalmát Angelóra ruházva álruhában, mint Mátyás király keresi meg a népet, hogy aztán a végén, mint egy nagy játékmester visszajöjjön és igazságot tegyen. A darab cselekménye Bécsben játszódik, olyan helyeken, ahol isznak, táncolnak, mulatoznak az emberek – árulta el a rendező.

Az első bemutató a szokásostól eltérően nem októberben lesz, hanem már szeptember 12-én – hangsúlyozta a művészeti igazgató. A péntek esti premier után, szombaton bérleten kívül, szabadelőadásban játssza a produkciót a társulat. 

Kimaradt?