Amit neki szántak, azt Kertész Imre átveszi

Kertész Imre csütörtökön este Friderikusz Sándor vendége volt az ATV-n. Friderikusz a Kertésznek augusztus 20-án átadott Magyar Szent István Rend díjáról kérdezte az írót, aki -elmondása szerint- azért fogadta el az elismerést, mert azt a magyar állam elnöke ajánlotta fel neki.

Korábban a Nobel-díjas író még azt nyilatkozta, hogy „a konszenzus megteremtésének a vágyáról és elodázhatatlan szükségességéről szól a díj elfogadása és átvétele”. A Sorstalanság szerzője azonban csütörtök este már másként indokolta Friderikusz Sándornak az általa többször kritizált magyar rezsim által felajánlott díj átvételét- írja az Index.

Friderikusz kérdésére, hogy miért vette át a díjat annak ellenére, hogy mindenki megrökönyödött rajta, azt felelte: „Amit kínálnak, azt el kell fogadni. Sokan lebeszéltek róla, hogy ez valami bűncselekmény elfogadni. Menjenek a francba, ez hülyeség” - mondta Kertész, majd kijelentette, azért fogadta el a kitüntetést, mert magyar állampolgár, és „a magyar állam elnöke kínálta fel, a magyar állam feje”.

Kertész szerint a Magyar Szent István Rend elfogadása miatt sokan kifejezetten utálják őt, eddig a legkeményebb kritikát a Nagy-Britanniában élő magyar zongoraművésztől, Schiff Andrásról kapta faxon.

Kapcsolódók

Kimaradt?