Román street-art művész festett ki egy budapesti tűzfalat

A budapesti Színes Város művészeti program keretében Obie Platon román művész festette ki egyik budapesti helyszín, a Kőleves kert 100 négyzetméteres tűzfalát. A festmény témáját a megrendelők adták meg: „A város és a természet”. Obie Platon egy általa elképzelt Földanyával színesítette a magyar fővárost.

 A festő 70 liter festék árán, 4,5 nap alatt teljesítette a feladatot, az eredmény pedig az öt platóni forma egyike, amely az öt platóni forma egyikét, a Földanyát jelképezi – írja a kultúrpart.hu portál.

Elsősorban Platón, a filozófus, illetve a román kultúra, a társadalom, a geometria és a filozófia inspirálja a művészt. Idővel kialakult öt eltérő stílusú karakter, amelyeket előszeretettel használ fel a rajzaiban, ezek az öt platóni formának felelnek meg: a tetraéder, a hexaéder, az oktaéder, a dodekaéder és az ikozaéder. A karakterek neve: Allan Dalla, Madame Mezzanine, Pop Prince, Qrip Tic, Lost Letter (föld, levegő, tűz, víz, éter).

A művész Kazinczy utcában található falfestménye - csak úgy, mint a Kertész utcai parkoló alkotói - a „Nagyváros vagy természet" ellentétpárt dolgozta fel, a színes Földanyát a merev szürke várossal ellentétben. A művész először járt Budapesten, ám alkotásában felsejlik például a Szabadság-szobor is – írja a kultúrpart.hu.

A Színes Város Strongbow programsorozat augusztusban indult Budapesten és egy hónapon át tart. Művészeti tematikájú beszélgetésekről, Budapest témájú slam eseményekről és több mint 100 zenei programból áll, és mindeközben tucatnyi kültéri tűzfalat is kifestenek a meghívott magyarországi és külföldi képzőművészek augusztus 15-e és szeptember 19-e között.

Kimaradt?