Kétszáznegyven résztvevő a George Enescu versenyen

Kétszáznegyven résztvevője lesz a XIV. George Enescu nemzetközi klasszikus zenei versenynek, amelyet Bukarestben rendeznek meg szeptember 6. és 27. között - közölték szerdán a szervezők.

A rendezvény szombaton gálakoncerttel kezdődik, amelyen a verseny korábbi két díjazottja, a román Alexandru Tomescu hegedűművész és a kazahsztáni Amir Tebenikhin zongoraművész lépnek fel. A versenyt hegedű, cselló, zongora és zeneszerzés kategóriában szervezik. Összesen 240 résztvevő méri össze tudását 36 országból és öt kontinensről.    A verseny díjainak összértéke 100 ezer euró.

Az idén először tartják külön években a George Enescu nemzetközi versenyt és a fesztivált. Az idei versenyt eredetileg 2013-ra tervezték a tavalyi fesztivál idejére, de ez utóbbi költségeinek csökkentése érdekében a két rendezvényt szétválasztották, így ezentúl felváltva, külön években rendezik meg.

Az Enescu-fesztiválra eddig is kétévente került sor, következő kiadása 2015-ben lesz, amikor a nyitókoncertre a szervezők a Berlini Filharmonikusokat várják Sir Simon Rattle vezénylésével.

Románia George Enescu neves román zeneszerző emlékére 1958-ban szervezte meg először a fesztivált és a versenyt, amelyet 1971-ben megszüntettek, majd a rendszerváltás után újraélesztettek.

Kimaradt?