Ő indította el a verslavinát a Facebookon

Igazi szuperhős benyomását kelti az a Szabó Balázs, aki a versmegosztási lavinát elindította a Facebookon. Fotóit és bejegyzéseit szemlélve a fiatalember – akiről a magyar média már kiderítette, hogy irodalomtanár az ELTÉ-n – adoniszi testalkatú csodaférfi, a vadállatok barátja, aki oroszlánokkal, gepárdokkal hancúrozik, delfinekkel mutat be akrobatamutatványokat. Ugyanakkor nem egy izomagyú szépfiú, hanem igazi apollói alkat, a költészet szerelmese, akinek orgazmusa lehet, ha Vörösmartyt, Kosztolányit vagy József Attilát olvassa.

Szabó Balázs felhívása – hogy ossza meg kedvenc versét, majd további tíz ismerősét kérjen fel ugyanerre – vélhetően már sok olvasónkat elérte. A kezdeményezés maga mögé utasította népszerűségével az azt megelőző, jeges vizes őrületet.

Mint a magyarországi magazin, a Marie Claire soraiból kiderül, Szabó Balázs irodalomtanár és világutazó. „11 vers" című felhívása óta szinte elárasztották a magyar versek a hazai Facebook-oldalakat. A versek megosztásába már több ezren beszálltak, de mivel ismert emberek is bekapcsolódtak, ez a szám valószínűleg jócskán növekedni fog. „A költészetünk a világsztár és én lettem a marketing menedzsere" – mondta Szabó Balázs a Marie Claire-nek.

Augusztus 31-ei Facebook-bejegyzése szerint „Minél több szépirodalmat olvasok,annál jobban érzem,hogy a magyar költészet mekkora csoda...Nap mint nap hálát adok a Teremtőnek, hogy MAGYAR az anyanyelvem, s hogy orgazmusom lehet, miközben Vörösmartyt, Kosztolányit vagy József Attilát olvasom. Mert legjobb verseink: GYÖNYÖRSZÖVEGEK,érzelmeink hullámvasútján robognak végig. Néha kitépnek szívünkből egy darabot,másszor felgyorsítják a vérkeringésünk...Néha leheletfinom csókot nyomnak a halántékunkra, másszor a nyugtalanság örvényébe taszítanak...Szeretek ÉREZNI,és azokért az érzésekért,amelyeket legnagyobb költőinktől kaptam, egész életemben hálás leszek; és mélységes tiszteletet és alázatot érzek a világirodalmi rangú MAGYAR KÖLTÉSZET iránt.

Az indíttatásról elmondta, hogy ő minden héten megoszt magyar verseket és regényrészleteket a Facebook-oldalán, de szerette volna ha az ismerősein túl, jóval több emberhez eljutnak a versek. Szerinte nem csak egy játékról van szó, még ha valóban jó játék is meghívni az ismerőseinket egy ilyen kihívásra, de így mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy életben maradjon a költészet iránti szeretetünk.

Az ötletgazda természetesen figyelemmel követi az akció sorsát, olvassa a rengeteg megosztott verset – a legtöbbet ismerte, de talált számára újakat is. Ilyen új találkozás volt például Dsida Jenő Hegyi beszéd című verse.

Szabó Balázs egyébként világirodalmat tanít egyetemi szinten, főleg amerikait, de – ahogy mesélte – minél több magyar verset olvas, annál inkább felismeri, hogy a „magyar költészet mekkora csoda". Jelenlegi kedvenc magyar verse a Hajnali részegség Kosztolányi Dezsőtől.

Akit még nem ért el az új költészeti őrület, bármikor új vonalat indíthat. A feladat egyszerű: végy egy kedvenc magyar verset, tedd ki a Facebook üzenőfaladra, jelöld be 10 barátod, akiknek a kedvencét olvasnád. És várd türelmesen a mindent ellepő Facebook-áradatot – tanácsolja a Marie Claire.

Kimaradt?