Hétvégén tartják az év legnagyobb nemzetiségi néptáncfesztiválját

A Szatmár megyében élő összes nemzetiség jelen lesz táncaival és hagyományaival a 24. alkalommal megszervezett Bogdándi Néptáncfesztiválon, amelyet a hétvégén, pontosabban vasárnap, szeptember 7-én fognak megtartani a tövisháti településen. Roma, sváb, magyar, román és ukrán néptánccsoportok is fellépnek vasárnap.

Nagy Orbántól, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató központ igazgatójától megtudtuk: a megye minden szegletéből érkeznek majd néptánccsoportok a rendezvényre - több mint 400 táncos fog színpadra lépni a fesztivál ideje alatt. A rendezvény 11.30-kor a táncosok népi öltözetes felvonulásával indul majd, ezt követi az ünnepélyes megnyitó és a számos tánccsoport fellépése.

Színpadra lép a fesztivál ideje alatt a helyi néptánccsoport, a nagykárolyi Ceatara, a szilágycsehi Berekenye, a csomaközi sváb néptánccsoport, a nagykárolyi Károly Csillagai és Rekettye formációk, az egri Csodaszarvas, a szilágyszéri néptánccsoport, a zilahi Meszes együttes, az ukrajnai Veleatino tánccsoport, a lázári hagyományőrzők, a szatmárnémeti Gemeinsam, a korondi néptánccsoport, az avasújvárosi Bokréta és az érmihályfalvai Nyíló Akác formáció is. 

„A fesztivál sztármeghívottja a székelykereszttúri Pipacsok táncegyüttes lesz - ők szinte minden erdélyi tájegységből előadnak majd táncokat. Férfi és párostáncokat láthatunk az előadásukban" - magyarázza a szatmar.ro-nak Nagy Orbán, a rendezvény fő szervezője.

A tánccsoportok fellépése mellett az érdeklődők ellátogathatnak majd a mesterségek kicsiny utcácskájába is, ahol az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Borókagyökér Egyesület mesterei engednek majd betekintést a különböző népi mesterségek titkaiba.

A szervezőtől azt is megtudtuk: vasárnap 10 órakor az Eötvös utcai buszmegállóból autóbusz indul majd Bogdándra. A járat természetesen ingyenes és a műsor végeztével vissza is szállítják majd a néptánc-rajongókat.

Kimaradt?