Indul a nemes küzdelem az Arany Oroszlánért

Szerdán kezdődik a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek fődíjáért, az Arany Oroszlánért idén 20 alkotás, köztük 19 világpremier versenyez. Két filmmel vesz részt a fesztiválon Al Pacino, Ethan Hawke és Charlotte Gainsburg. A versenyszekcióban olasz, amerikai, francia, japán, kínai, orosz, iráni és török film is szerepel.

A Lido vendége lesz Emma Stone, Adam Drive, Jennifer Aniston, Bill Murray, James Franco, Ben Kingsley, Owen Wilson és Viggo Mortensen, és nem kizárt, hogy Velencébe látogat a 80. születésnapját szeptemberben ünneplő Sophia Loren is, aki előtt dokumentumfilmmel és kiállítással tisztelegnek, valamint bemutatják az Egy tökéletes nap restaurált változatát.

A nemzetközi zsűrit Alexandre Desplat zeneszerző vezeti, a testületben ül majd Tim Roth brit színész, Elia Szuleiman palesztin rendező és Carlo Verdone olasz színész is. Az Arany Oroszlánt és a többi díjat szeptember 6-án, szombaton adják át.

Tavaly meglepetésre Gianfranco Rosi olasz rendezőnek a római körgyűrű mentén élő emberekről szóló dokumentumfilmje, a Sacro GRA kapta a fődíjat.

Kimaradt?