Rekordok is születhetnek a hétfő esti Emmy-díjátadón

A helyi idő szerint hétfőn este Los Angelesben 66. alkalommal sorra kerülő Emmy-díjak átadásán rekordok is születhetnek: a Modern család ötödször is esélyes a televíziós Oscarra a vígjátéksorozatok között, Bryan Cranston, a Totál szívás sztárja pedig a negyedik trófeáját gyűjtheti be a legjobb drámai színész kategóriában, a tévécsatornák versengésében az elemzők idén is az HBO győzelmét jósolják.  

Az NBC által közvetített díjátadó gálaműsor házigazdája Seth Meyers lesz, aki 2011-ben maga is megkapta az Emmy-díjat. A díjat átnyújtók sorához a napokban Uzo Aduba és Joe Morton is csatlakozott, ők egy hete a vendégszínész kategóriában vehettek át díjat a Kreatív Emmy-díjak kiosztásán, ahol elsősorban a technikai kategóriákban értékelték a tévés produkciókat. Az idei Emmy-jelöltek közül Ricky Gervais (Dereck) és Lena Headey (Trónok harca) is segít a trófeák átadásában, mellettük Chris Hardwick, Katherine Heigl, Liev Schreiber, Kate Walsh vagy Allison Williams is átad majd egy-egy díjat.

Júliusban a Trónok harca című fantasy-sorozat kapta a legtöbb, 19 Emmy-jelölést. A Fargo című minisorozat 18, az American Horror Story: Coven című széria pedig 17 díjat gyűjthet össze. A Julia Roberts és Mark Ruffalo főszereplésével készült Igaz szívvel című AIDS-dráma és a Totál szívás befejező évada is 16-16 kategóriában lehet díjazott. A legjobb drámai sorozatok mezőnyében a Trónok harca és a tavalyi győztes, a Totál szívás mellett a Kártyavár című politikai sorozat, a Downton Abbey, a Mad Men - Reklámőrültek, továbbá sokak nagy favoritja, a Matthew McConaughey és Woody Harrelson főszereplésével forgatott A törvény nevében viheti el az Emmyt.

A vígjátéksorozatok kategóriájában az Orange Is The New Black, az Agymenők, a Louie, a Szilícium-völgy, Az alelnök és a Modern család közül kerülhet ki a győztes. Utóbbinak jó esélye van arra, hogy utolérje a Frasier című komédiát, amely öt Emmy-díjjal tartja a rekordot ebben a kategóriában. A női börtönben játszódó Orange Is The New Black vígjátéki kategóriába sorolása azonban kicsit megbolygatta a mezőnyt.

A drámasorozatok főszereplői közül Harrelsont és McConaugheyt, a Totál szívás kémiatanárát, Brian Cranstont, valamint a Reklámőrültekből John Hammet, a Kártyavárból Kevin Spaceyt és a Híradósokból Jeff Danielst jelölték. A nőknél Michelle Dockery (Downton Abbey), Claire Danes (Homeland - A belső ellenség), Robin Wright (Kártyavár), Kerry Washington (Botrány), Julianna Margulies (A férjem védelmében) és Lizzy Caplan (Masters of Sex) kaphat Emmyt.

A komédiák esetében a legjobb férfi főszereplő díját Ricky Gervais (Derek), Matt LeBlanc (Epizód), Don Cheadle (Gátlástalanok), Louis C.K. (Louie), William H. Macy (Shameless - Szégyentelenek) vagy Jim Parsons (Agymenők) nyerheti el. A legjobb női főszereplő pedig a Lena Dunham (Csajok), Melissa McCarthy (Mike és Molly), Edie Falco (Jackie nővér), Taylor Schilling (Orange Is The New Black), Amy Poehler (Városfejlesztési osztály) és Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök) alkotta mezőnyből kerül ki.

Kimaradt?