Művészetek éjszakája a nagyenyedi Inter-Artnál (GALÉRIA)

Ha néha elvontnak vagy nehezen megközelíthetőnek is tűnik, a művészet valójában a mindennapok küzdelmeire, örömeire, bánataira, nehézségeire vagy éppen sikereire reflektál, ráadásul sokkal érzékenyebben, mint az emberi alkotói tevékenység más területei. Hogy ne legyen csupán a beavatottak számára elérhető, és ne csupán a kiállításokon keresztül ismerje meg őket a civil lakosság, az Inter-Art alkotótáborban részt vevő művészek idén egész rendezvénysorozattal próbálták meg maguk köré gyűjteni a tömeget.  

Az esti órákban a főtéren sétálók közül két órán át bárki elbeszélgethetett a művészekkel, nyomon követhette, hogyan születik meg egy alkotás. Több performance-művész, így a spanyolországi Giuseppe Strano Spitu és Deniz Hasenöhrl, Szőcs Andrea és Georgina Cozma, avagy Lőrincz Zoltán jr. filmjeit is megnézhették, vagy részt vehettek Lőrincz Gertrud  orgonakoncertjén, Balog István „Falling Angels” happeningjén.

A gyulafehérvári Skepsis színtársulat a központi, úgynevezett kommunista parkban, a hajdani ötágú csillag helyén saját, fából készült alkotásait leplezte le. (Volt már próbálkozás arra, hogy e térre bronzszobor kerüljön, a tanács széthúzása miatt azonban a Bukarestben élő, nagyváradi Ana Zoe Pop alkotását mindmáig az önkormányzat dísztermében őrzik). A rendezvény végül valamivel éjfél előtt, a szabadtéri alkotások kiállításával zárult az Inter-Art galériában, ahol Ioan Hădărig, az alapítvány művészeti igaugatója mondott a részvételért köszönetet, majd pezsgőt bontott Balog István és a Skepsis színtársulat két tagjának születésnapja örömére.   

 

Kimaradt?