Kiállítás nyílt a Kastélypark Művésztelep alkotóinak munkáiból (GALÉRIA)

A gernyszegi Teleki-kastély adott helyet az első alkalommal megszervezett Kastélypark Művészetelepnek, amelynek ötletgazdája Pokorny Attila szobrászművész, szervezője pedig Knyihár Amarilla volt.

Szepes Hédi művészettörténész nyitotta meg a két hetes alkotótábor kiállítását a Teleki-kastély nagytermében, ahol festmények és a parkban elkészült művek fotói láthatók. Elmondta, a művésztelepen résztvevők a múlt és a jelen témáját járták körül, úgy idézve meg a múltat, hogy nem nosztalgiáztak, vagy keseregtek közben, hanem láttatták a láthatót, összekapcsolták a múltat a jelennel és a jövővel.

Az eredeti ötlet az volt, hogy nemzetközi tábort hoznak létre, amiből annyi valósult meg, hogy volt egy lengyelországi művész is, Marcin Jablonski. A résztvevők zöme Magyarországról, Budapestről és Pécsről érkezett. Ahogy a megnyitón elhangzott, a művészek odafigyeltek egymásra és egymás munkáira, a hangulatot a szeretet, a barátság határozta meg.

Pokorny Attila, Knyihár Amarilla, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Horváth M. Zoltán, Szotyory Zoltán, Filp Csaba, Nyilas Márta, Marcin Jablonski a kastélyban vagy a kastélyparkban látható épített örökségből és az azt körülölelő környezetből ihletődött. Festmények, fotók, kompozíciók, portrék, figuratív és nonfiguratív alkotások jöttek létre. A tájhoz viszonyuló, fa, ág, gyökér alapanyagú, azok adottságait felhasználó munkák megtekinthetők a parkban, azok fotói pedig a kiállításon.

A kéthetes alkotótábort egyetlen minisztérium sem támogatta – hangzott el a megnyitón. Az egyedüli támogató intézmény a Maros Megyei Múzeum volt. Magánszemélyek és vállalatok nyújtottak segítséget a szervezőnek, Pokorny Attilának, aki elmondta: volt egy pillanat, amikor úgy érezte, nem fog sikerülni, de baráti biztatásra kitartott az elképzelése mellett.

A Castle ART PORT közhasznú művészeti egyesület a tavasszal jött létre abból a célból, hogy kortárs képzőművészeti tevékenységeket, konferenciákat támogasson, művésztelepeket szervezzen, elsősorban kastélyokban. Az augusztus 17-én záruló tábornak gróf Teleki Kálmán jóvoltából a gernyeszegi Teleki-kastély és az azt körülvevő park adott otthont.

 

Kimaradt?