Az ősszel megnyíló rockmúzeumban nem kell csendben lenni

Rockmúzeum kialakítását kezdték meg Debrecenben. A múzeumban lesz olyan zenegép, ahol az összes debreceni együttes számait meg lehet majd hallgatni, többek közt a Tankacspdáét. A relikviák és képek mellett még a járólapokra és a szalagfüggönyre is debreceni bandákat festenek.

A leendő debreceni rockmúzeumban a hagyományos múzeumokkal szemben nem kell csendben lenni, az ugyanis az Ifjúsági Ház második emeleti folyosóján, a Rocksuli szintjén kapott helyet. Ennek az ott dolgozó tanárok is örülnek: „Akár órák közben kivihetem, és megmutathatom a diákoknak, hogy hoppá, gondolj bele, itt valamikor ez a zenekar rocktörténelmet írt, ahogy most láthatjuk” – mondja Tóth Balázs, a Rocksuli gitártanára.

A múzeumban nemcsak a falakon lesznek gitárok, a járólapokon is debreceni együttesek képei lesznek. Sőt, még a szalagfüggönyökön is. A számítógépes installációk és vitrinek mellett lesz egy zenegép is, ahol az alapítók szándéka szerint az összes debreceni együttes valamennyi dala meghallgatható lesz.

A lépcsőfordulóban már ott látható az a hatalmas infografika, melyből kiderül, mely műfajokból alakultak ki az újabb irányzatok. Az ötletgazda elmondta, a rockmúzeum – mint maga a rockzene – dinamikus lesz. „Ez a múzeum állandóan változni fog az évek során, tehát nem ragadunk le 2010-nél. Lehet, hogy a mai napon egy debreceni zenekar olyat alkot, ami októberben már bekerül a múzeumba” – hallhattuk Váradi Ferencet.

A különleges emléktár kialakítása egyelőre szünetel, a munkát a nyári szünet után, szeptemberben folytatják. A tervek szerint még idén látogatható lesz a debreceni rockmúzeum.

Kimaradt?