Ismét lüktet a kultúra – pulzArt másodszor

A játék, a játékosság jegyében szervezik idén szeptember 11. és 14. között a sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs összművészeti fesztivált. A tavaly kezdeményezett rendezvény igazodik a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program tematikus éveihez: 2013 a Hang és szó, az irodalom és a zene éve volt, idén a Játék éve van. 

Ennek megfelelően a pulzArton is az színházművészet kerül a középpontba, de továbbra is fontos szempont maradt a műfaji korlátok feszegetése, a különböző művészeti ágak találkozása.  A fesztiválra többnyire olyan produkciókat hívnak meg, amelyek nehezen vagy ritkábban elérhetőek az erdélyi közönség számára, ugyanakkor a fiatal pályakezdő művészeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosít a pulzArt.

Visszatér Sepsiszentgyörgyre, ez alkalommal a pulzArtra Nagy József magyarkanizsai származású, Franciaországban élő rendező-koreográfus-táncművész, aki a JEL Színház Woyzeck című előadását hozza el. Itt lesz a fiatal román színházi alkotógeneráció kiemelkedő figurája Gianina Cărbunariu is, aki egy nemzetközi színházi projekt részeként létrehozott For Sale előadását hozza Sepsiszentgyörgyre. Vendégül látja a pulzArt Cári Tibort, akinek színházi zenéit egyre többen ismerik a színpadokon kívül is és Kukorelly Endre írót, akinek humora nem csak a témán és a helyzeten alapszik, hanem azon is, ahogy játszik a szavakkal, a mondatokkal: a nyelvvel. Ugyanakkor lesz "bábozással ötvözött monotánc" és tárgyszínház, de cirkuszi elemeket használó művészeti produkció is a fesztivál programjában, valamint ez alkalommal is – főleg fiataloknak szóló – izgalmas zenei és egyéb művészeti produkciók helyszíne lesz az Ex-Charta épülete.

Idén nincsen pulzArt játék nélkül

Ez a fesztivált megelőző időszakra is igaz lesz. "Igyekszünk olyan felvezető, a rendezvényre hangolódó játékra hívni az érdeklődőket, amelyek nemcsak egy belépőt biztosít például, hanem igazán játékba visz, úgyhogy játékos időszakra lehet számítani a nyár folyamán, de természetesen a fesztivál ideje alatt is. Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program egyik célja éppen az, hogy bevigyük az alkotás, a műélvezet örömét a hétköznapokba, több ilyen eseményünk is volt már, most a pulzArton a játékot szeretnénk úgymond belopni a mindennapokba" – tájékoztatott Barta Mónika, a fesztivált szervező Városimázs Iroda vezetője.

"Számos kulturális intézménnyel, művelődésszervezővel egyeztettünk, a különböző művészeti területekről javasoltak fellépőket a szakemberek, így állt össze idén a program. Továbbra is a minőség és nem a mennyiség a legfontosabb szempont" – tette hozzá. Ez alkalommal is úttörő, kortárs művészeti alkotókat, előadásokat hívtak a pulzArtra, amelynek köszönhetően a fesztivál  – nevéhez híven –  a művészeti élet lüktetését tapogatja le, a kultúra egyfajta pulzusmérője.

Kimaradt?