Nagy a vonzereje a vajdaszentiványi táncnak

A legtöbben Magyarországról érkeztek az idei, 18. vajdaszentiványi néptánctáborba, de jöttek Svájcból, Németországból, sőt még Hong Kongból is.

Az erdélyi résztvevők száma egyre kevesebb, Magyarországról viszont sokan visszajárnak Vajdaszentiványba, hogy egy héten keresztül tanulják a szentiványi tánclépéseket a délelőtti és délutáni táncoktatáson, valamint gyakorolják azokat az esti mulatságokon. Az idén egy genfi magyar néptáccsoport is érkezett – tudtuk meg Nagy Erikától, aki elmondta, hogy a németországi résztvevők mellett egy kínai férfi és „bekopogott”, aki állítólag a barátai által vett tudomást a vajdaszentiványi néptánctáborról és távozáskor megígérte, jövőben is vissza fog térni.

A tizenévesektől a negyvenesekig sokan jönnek – mondta a maszol.ro-nak a szervező, aki elárulta azt is, hogy a többi táborok áraihoz képest a 280 lej alacsonynak számít. Ebben benne van az egyhetes program, táncoktatás, kirándulás, szállás, napi három ellátás. A szállást most is sátrakban és az iskolában elhelyezett matracokon oldották meg, közös hideg-meleg vizes zuhanyozókkal, mellékhelyiségekkel. Az étkezéseknek a helyi óvoda adott otthont.

Míg évekig a záró momentumot egy lakodalmas esemény megszervezése jelentette, három éve a regrutabálra várják a szervezők a táborlakókat és a falubelieket. Ez a régi forgatókönyv szerint megy, behívókat visznek szét, járják a falut, beköszönnek a házakhoz, majd közös táncban, mulatságban zárják a napot.

Az idén hetven személy vett részt a táborban, ami alig fele az ideálisnak, mondta a maszol.ro-nak Nagy Erika. A létszám évről évre változik, igazából nem lehet tudni, hogy mi határozza meg, hogy hányan jönnek táncot tanulni és táncolni. 

Kimaradt?