Tizenhatodszor szervezték a Kommandói Cigányfolklór Tábort

Vasárnap ért véget a tizenhatodik alkalommal megrendezett Kommandói Cigányfolklór Tábor. A Lajtha László Alapítvány által szervezett eseményre több országból, így Hollandiából, Izraelből, Amerikából, Szerbiából, Magyarországról, Németországból érkeztek táborozók hagyományos cigány táncokat és énekeket tanulni, és betekintést nyerhettek a cigány életmód jellegzetességeibe.

A táborozók őrkői illetve szászcsávási táncokat sajátíthattak el napközben, esténként pedig táncházban illetve a tábortűz mellett táncolhattak szabadon. A cigányfolklór tábor sajátos kontextusa, az ott megtapasztalható szabadság illetve a táncok által felszabaduló energiák ez alkalommal is felejthetetlen élményt nyújtottak a résztvevők számára, akik között voltak lelkes népzene- és néptánckedvelők, a fiataloktól, a kisgyerekes családokon át, a hatvanas házaspárokig minden korosztály képviseltette magát, többen közülük sokadik alkalommal visszatérő táborozók.

A tábor résztvevői nappal tánc- és énekoktatáson, este pedig táncházban, illetve a tábortűz körüli izzó mulatságban tapasztalhatta meg a cigány tánc felszabadító erejét. Napközben népdaloktatás és szakmai előadások színesítették a programot, elősegítve a cigányság életvitelének és hagyományainak árnyaltabb megértését. A Kommandói Cigányfolklór Tábor hagyományos gálaműsorára vasárnap este, a Kommandói Napok keretében került sor, a táborozók az adatközlőkkel együtt színpadra lépve mutatták be a hét folyamán elsajátítottakat a helyi közösség számára.

Kimaradt?