Itt az új trend: cigány minták modern ruhákon

A kalocsai minta után most itt az új trend: cigány motívumok modern ruhákon. A Romani Design kollekcióját Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban mutatták, hatalmas sikerrel.

A tradicionális roma motívumokat és szabásmintákat újraértelmező és modern stílusjegyekkel ötvöző Romani Design hétfő este mutatta be új, Az én identitásom – az én szabadságom fantázianevet viselő kollekcióját. A ruhákat az identitását bátran felvállaló és azt szabadon értelmező modern nő ihlette, aki kreativitását, életörömét tudatosan éli meg és képviseli azt – írja a kultúrpart.hu.

„Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, vagy festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek" – idézi a portál a Romani Design ötletgazdáját, Varga Erika tervezőt.

A Romani Design formabontó My Identity-My Freedom kollekcióját a roma női viselet egyik jellegzetes darabja, a kötény, azaz kretinca (Erdélyben katrinca)  ihlette. A kretinca formája, zsebének vonala, cakkos díszítőmotívumai a bemutatott kreációk szinte mindegyikén visszaköszönnek. A kretinca viselete generációkon átívelő jelentőséggel bírt: anyáról lányra hagyományozódott és az anya által megkezdett hímzéseket a lány tovább díszítette, varratta, így gazdagítva tovább annak motívumkincsét.

A Varga Erika által megálmodott ruhákat Diós Gabriella iparművész porcelán ékszerei és Varga Helena táskái egészítették ki. A táskák kézműves technológiával, bőr, textil, kasmír és selyem anyagok ötvözésével, kézzel készültek. Az ékszereket hímzett tűzrózsa virágmotívumok ihlették, melyeket Varga Erika tervezett. Színviláguk, festményszerű ábrázolásmódjuk harmonikus kiegészítői a ruháknak  – írja a kultúrpart.hu.

 

Kimaradt?