Ha a deszkák nyáron is a világot jelentik neked…

Ha nyár, akkor évadszünet, ilyenkor pihenik ki a színészek, rendezők, díszletesek és irodalmi titkárok az elmúlt hónapok, bemutatók, telt- és félházak izgalmait. Az intenzív kulturális életet élők között azonban akad színházfüggő, aki nagyon távolinak érzi a szeptemberi évadkezdést. Számára állítottuk össze, hol/mikor láthat színházi előadásokat Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban ezen a nyáron.

Marosvásárhely: július 18–23.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen drámaírótábort tartanak Rajiv Joseph, a New York University oktatója, valamint Jose Rivera, Oscar-díjra is jelölt író vezetésével. A műhelymunka eredményeit felolvasószínház formájában a nagyközönségnek is bemutatják július 18-án, pénteken 16 órától, valamint 23-án, szerdán 16 órától. A felolvasószínházi előadásokat Patkó Éva és Sebestyén Aba, a Művészeti Egyetem tanárai rendezik. A felolvasásra a belépés ingyenes.

Mikháza (Maros megye), Csűrszínház: július 25-26. és augusztus 30.

A Csűrszínházi Napok már sajnos lejártak júniusban, de még így is tartogat színházi ínyencségeket a csűrből kialakított mikházi teátrum. Július 25-én itt mutatja be Shakespeare A vihar című drámáját a Spectrum Színház, Török Viola rendezésében. Aki nem fér be a bemutatóra, az másnap, július 26-án is megnézheti az előadást.

Augusztus 30-án a Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagysikerű produkcióját, a Sebestyén Aba rendezte Bányavakságot játsszák a Csűrszínház közönségének.

Csíkszereda, Mikó vár: augusztus 1.

A Csíki Játékszín augusztus 1-én, pénteken, szabadtéren a Mikó várban játssza Neil Simon A napsugár fiúk című vígjátékát. Az előadást a csíkszeredai városnapok keretében nézheti meg az érdeklődő közönség. Jegyeket a helyszínen lehet váltani, előadás előtt egy órával.

Nagyvárad, Vár, Nyári Színház: július 16-tól augusztus 28-áig, hetente egyszer

A Pece-parti Párizsban kiemelkedően gazdag a színházi kínálat, ugyanis a Várban ismét megszervezik a Nyári Színházi Fesztivált. Íme az előadások programja:

Július 26., szombat 21 óra: Presser–Sztevanovity: A padlás – félig mese, félig musical, a Mandala Dalszínház előadása;

Augusztus 2., szombat 21 óra: Bencsik Imre – Straub Dezső: Nejcserés támadás – vígjáték két részben, a Gergely Theáter előadása;

Augusztus 8., péntek 21 óra: Pozsgai Zsolt: Mozart szerelmei – játék két részben;

Augusztus 17., vasárnap 21 óra: Luigi Pirandello – Mikó István: Vadmadár – zenés életkép;

Augusztus 21., csütörtök 21 óra: Szörényi–Bródy: István, a király – rockopera két részben;

Augusztus 28., csütörtök 21 óra: Ray Cooney – John Chapman: Kölcsönkérő, avagy helycserés támadás – bohózat két részben.

Temes és Arad megye: július 26-tól augusztus 14-éig

A két bánsági megyében Titus Maccius Plautus ókori római komédiaíró Casina című darabját játsszák a nyáron, amelyet a Tanyaszínház (kolozsvári és marosvásárhelyi színművészhallgatók csoportja) visz színpadra. A bemutatót július 28-án tartják a Temes megyei Nagybodófalván, majd ezt követően Temes és Arad megyei turnéra indul a fiatal társulat. Augusztus 14-ig 16 településen tartanak szabadtéri előadást.

Kolozsvár: augusztus 17-24.

A kincses városban a Kolozsvári Magyar Napok apropóján „hozzák előre” az évadkezdést, a társulat több előadással is színesíti a rendezvényfolyam programját. Íme mit nézhet meg, aki a nyarat tölti az erdélyi nagyvárosban:

Augusztus 18., hétfő, 19 óra, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpada: Rekviem egy házért – Kilyén Ilka előadásában

Augusztus 19., kedd, 19 óra, a nagyszínpadra épített stúdióban: Ványa bácsi

Augusztus 20., szerda, 17 óra, nagyszínpadra épített stúdióban: Lola Blau – Bartha Boróka előadásában

Augusztus 20, szerda, 18 óra, Farkas utcai színpad: Serena in X-tremis

Augusztus 21., csütörtök, 19 óra, Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiója: Csipke

Augusztus 24., vasárnap, 17 óra, nagyszínpadra épített stúdió: Ványa bácsi.

 

Kimaradt?