Kiállítása nyílt Sipos László kolozsvári festőnek Budapesten

Sipos László erdélyi festőművésznek, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának mintegy 25 festményét és néhány grafikáját mutatja be az a kiállítás, amely Számvetés, színvetés címmel kedden nyílt meg Budapesten. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galériájának szervezésében a Forrás Galériában látható kiállítás megnyitóján Szász Jenő, az intézet elnöke elmondta, hogy a Kárpát-haza Galéria tavaly októberi létrehozása óta Sipos László kiállítása a hetedik a sorban. Kiállítása július 30-ig látható a Forrás Galériában.

A kiállítótér létrehozásával az intézet a Kárpát-medence kiemelkedő kortárs magyar képzőművészeti értékeinek bemutatását tűzte ki célul. „Az egyes nemzetrészek sajátosságait bemutató tárlatokkal szeretnénk lehetővé tenni, hogy mindannyian részesüljünk az egységes magyar kultúrából, és betekintést nyerjünk a külhoni magyarság kortárs művészetébe" - tette hozzá.

Sipos László az erdélyi magyar művészeti élet egyik vezéregyénisége, aki a képzőművészeket tömörítő Barabás Miklós Céh alelnöke is egyben. Kolozsváron született, jelenleg Felvicen él és alkot. Művészetében megtalálható a magyar népi kultúra összes motívumkincse, annak összefüggő jelrendszerével és a benne lévő archaikus világszemlélettel.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a tárlat fővédnöke a megnyitón kiemelte: a művész képei beszélnek arról a korról, amelyben születtek. A kiállítótér falain 45 év lenyomatai, legfrissebb és régi munkái láthatók. „Az 1969 óta alkotó művész kitart azon az úton, amelyre a kolozsvári képzőművészeti főiskolán lépett" - hangsúlyozta.

Sipos László életútját és művészetét alapvetően határozta meg a kolozsvári identitás. Festményei szubjektívek, miközben túlmutatnak önmagukon. Képein egy-egy részlet, szimbólum kiemelésével jelöli a hangsúlyokat és teremt sajátos művészi világot - tette hozzá Hoppál Péter. Az államtitkár a kiállítás kapcsán hangsúlyozta: „napjaink kultúrpolitikájának fő feladata a Kárpát-medencében lévő örökségünk átadása és ápolása".

Szomjas György filmrendező a megnyitón felidézte, hogy az 1970-es évek elején ismerte meg a művészt, és ekkor találkozott először a kiállításon is szereplő két festményével: a feleségét ábrázoló portréval, valamint a Csángó Madonna című képpel. Ikonoknak tűnő alkotásain Sipos László ideálokat fogalmaz meg, és közben az univerzummal keresi a kapcsolatot, mint például a tárlaton látható Bohócok vagy a József Attila tiszteletére című festményeken - mutatott rá Szomjas György.

Sipos László a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán diplomázott. Földes László esztéta és Bretter György filozófus voltak a mesterei. 1970-től 1978-ig a tordai üveggyár szakiskolájában, 1978-tól öt évig a 6. sz. általános iskolában, majd a helyi gyermekklubban tanított. 1990-től két évig a kolozsvári Helikon című lap szerkesztőségében grafikusként dolgozott. Tagja a Romániai Képzőművészek Szövetségének és az 1994-ben az újjászerveződött Barabás Miklós Céhnek, amelynek jelenleg is az elnöke. 2011-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki munkásságáért. 

Kimaradt?