Gyermekzsivaj és tánc a Régizene Fesztiválon (FOTÓGALÉRIA)

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál harmadik napja nemcsak a zenéről, hanem a játékról és a mozgásról is szólt. Az eddigi napok programjához képest július 12-én délelőtt 11 órától az első koncertig a gyerekek vették át a hatalmat a Mikó-várban, övéké volt az udvar, ahol a felállított asztaloknál kézműves-foglalkozások zajlottak. Ugyanakkor alkalmuk volt a helyszínen reneszánsz táncokat is tanulni, amelyet sokan ki is használtak. Továbbá megismerkedtek a címerfestészet rejtelmeivel, de a reneszánsz kori fegyverek és védekező eszközök is sokakat érdekeltek. A gyereknaphoz a Mikó-várban felállított színpadon a TIBIA Kamarazene Együttes szolgáltatta a zenei aláfestést.

A felnőttek számára a fesztivál legsűrűbb zenei programja kezdődött 17 órakor. Az első koncertet a Lyceum Consort zenekar adta a Mikó-vár termében. Műsoruk, amelynek címe Ricercar – Zenei morzsák az ars antiquatól a kora barokkig egyben a legérdekesebb kizárólag furulyákkal előadott reneszánsz és korai barokk zene volt, amit a fesztiválon hallhattunk. Az előadás érdekessége, hogy mind a francia ízlést tükröző ars antiqua, mind pedig az olasz dallamokat tartalmazó ars nova helyet kapott repertoárjukban. A két eltérő irányzat együttes előadása érdekes hangulatot kölcsönzött a bensőséges módon előadott koncertnek.

 A Mikó-vár belső udvarán felállított színpad első előadója a baróti Kájoni Consort volt, amely a Fegyvert, s bátor szívet című előadásában 16-17. századi erdélyi és magyar vonatkozású, főleg vallásos témájú zenét adott elő, többek között Bakfark Bálint szerzeményeit is. A koncert második felében a Carmina Renascentina nagykárolyi zenekar csatlakozott a Kájoni Consorthoz. A két együttes néhány dalt együtt játszott, majd a Carmina az idei fesztivál irányvonalához igazodva 16. századi francia dalok hangszeres is énekelt változatát adta elő.

A szombat egyik leglátványosabb programpontja a kolozsvári Passeggio historikus táncegyüttes, William Shakespeare A winsori víg nők című komédiája alapján összeállított táncműsor volt. A műsor elején eleredt az eső, de ez nem szegte a fesztiválozók kedvét, sokan esernyőt húztak, de akik nem volt ennyire előrelátóak, azok behúzódtak a vár emeletén körbefutó tornác alá, és onnan nézték az előadást. A korhű reneszánsz ruhákban előadott táncjáték nagy sikernek örvendett, amely nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek figyelmét is lekötötte.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál egyik legkedveltebb visszatérő muzsikusa Kobzos Kiss Tamás, aki a Musica Historica zenekar közreműködésével A Múzsák szállása – Erdélyi muzsika a 17. századból címmel tartott előadást. A sokszorosan díjazott énekes vezetésével előadott műsor a 17. századi Erdély társadalmát modellezte, az előadás nagy sikernek örvendett.

A szombati nap lezárását a Divertimento zenekar vállalta magára. Az esti koncertek népszerűségét mutatja, hogy szombaton sem fért be minden érdeklődő a terembe, sokan az előtérből hallgatták a három, vonós hangszereken játszó zenész előadását. A Divertimento műsorával a 17. században, a törökök kivonulása után létrejött bécsi kávéházak zenéjét ismertette meg a csíkszeredai közönséggel. Az előadáson hegedűt, brácsát és a különleges bécsi violonet is hallhattuk.

Kimaradt?