Pálfi György három díjat is kapott Karlovy Varyban

Pálfi György Szabadesés című filme több rangos elismerést is kapott szombaton a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.

Szombat este kiosztották a 49. Karlovy Vary-i filmfesztivál díjait: Pálfi György Szabadesés (kritikánk) című, versenyprogramban bemutatott filmje elnyerte a legjobb rendező díját és a zsűri 15 ezer dolláros pénzjutalommal járó különdíját is. Utóbbit a rendező Pusztai Ferenc producerrel megosztva kapta. A Szabadesés egy rövid szkeccsekből álló, groteszk humorú film, amelyben egy ház lakóinak titkos vágyai és szorongásai elevenednek meg.

A fesztivál két hivatalos díja mellett a Szabadesésmegkapta a mintegy ezerkétszáz mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat elismerését, az Europa Cinemas Labelt is. A díj, amelyről moziüzemeltetőkből álló nemzetközi zsűri döntött, jelentős előnyt biztosít a film forgalmazásakor a hálózatban, melynek magyar tagjai is vannak. A Szabadesés szeptember 25-én kerül a magyar mozikba.

A hivatalos díjakról döntő öttagú nemzetközi zsűri elnöke idén Luis Minarro spanyol rendező-producer volt, a fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt a grúz George Ovashvili Simindis kundzuli (Kukoricasziget) című filmjének ítélték oda. Tavaly ezt az elismerést Szász János A nagy füzet-e kapta.

https://www.youtube.com/watch?v=r5VKg8KpFGE

A legjobb színésznő díját a tizenhat éves Elle Fanning kapta a Low Down című filmben nyújtott alakításáért, amelyben a drogfüggő jazz-zongorista, Joe Albany (John Hawkes) lányát formálja meg. A legjobb színész Nahuel Pérez Biscayart lett, aki a Je suis à toi című filmben egy argentin férfit játszik, aki Belgiumba költözik egy férfihoz, akit az interneten keresztül ismert meg.
 

Kimaradt?