Mesékkel foglalkoznak a határon túli magyar középiskolások találkozóján

Benedek Elek  születésének 155. évfordulójához kapcsolódva Mesés hagyományok - hagyományos mesék mottóval rendezik meg Pakson, a Cseresznyéskerti Erdei Iskolában július 13. és 21. között a Határon túli magyar középiskolások olvasótáborát – tájékoztatta az MTI-t Gyulai István táborvezető.

A Csengey Dénes Kulturális Központ két évtizedes múltra visszatekintő programjára a felvidéki Galántáról, a kárpátaljai Viskről, Erdélyből Kézdivásárhelyről, Temesvárról és Lupényből, valamint a vajdasági Adából jönnek diákok és kísérőtanáraik, összesen harmincnyolcan.

Délelőttönként a tábor tematikájához fűződő előadásokat tartanak. Hétfőn Perjámosi Sándor művelődéstörténész Az ismeretlen Benedek Elek címmel a meseíró kevésbé ismert arcát mutatja be, kedden Sebestyén István bukovinai székely népművész, mesemondó történeteit hallgathatják meg a diákok.

A tábor előadója lesz Torma Zita meseterapeuta, pszichológus és Cserenyecz Katalin néprajzos is. Visszatérő vendég a paksi Vetővirág Népzenei Együttes, amelynek tagjai dalban mutatják be a magyar hagyományokat. Különlegesnek ígérkezik a táborvezető szerint július 17-én Gyukics Gábor költő, műfordító és Dóra Attila dzsesszzenész dzsessz-költészeti performansza.

Az utolsó napon a tábor résztvevői a paksi Jézus Szíve templomban ünnepi műsort adnak. Gyulai István felhívta a figyelmet arra, hogy minden előadás nyitott, a záró gála is, amelyet július 20-án, vasárnap 18 órakor tartanak. Itt abból a munkából adnak ízelítőt, amely a tábor idején folyt a különféle - költészeti, zenei, színházi, illetve filmes - alkotócsoportokban.

Kimaradt?