Bábszínházi maraton kezdődött Kolozsváron

Alternatív bábszínházi előadások egész során vehetnek részt július 10-étől 12-éig Kolozsváron gyerekek, szülők és tanulni vágyó szakmabeliek.

A rendezvény – habár a hangzatos „Európai Bábos Mesterek Gálája” címet viseli – valójában főként az Anima Art társulat előadásaiból áll, a nyári uborkaszezonban azonban így is áldást jelent a kisgyerekek és szüleik számára. Főleg azért, mert az előadások nagy része szabadtéri, a sétatéri Kaszinó előtti gyönyörű terecskén improvizáltak színpadot és nézőteret a szervezők.

Csütörtökön délelőtt a már említett alternatív társulat Három kismalac című, román nyelvű előadásával kezdődött a program. Este 7-től a Kaszinónál a Piroska és a farkast játsszák, majd pénteken beindul a workshop is: 3-től bábszínészek fejleszthetik szakmai tudásukat a Reaktor műhelynél (Dohány – most Petőfi Sándor – utca 4 szám).

Pénteken látható egyébként mindkét magyar előadás, a budapesti Mikropódium Családi Bábszínház Stop című produkciója és A boldog királyfi Vadas László rendezésében, Demeter Ferenc előadásában.

 A Mikropódium Családi Bábszínházat Lénárt András alapította 1995-ben.

„Erre a kicsi színházra leginkább jellemző különlegesen apró mérete. Mind a színpad, mind a bábok parányiak, egy egész előadás elfér egy kis bőröndben. Mégis, amikor megnyílik ez a kis bőrönd, valóságos csodára számíthat a közönség. Az életszerűen mozgó bábok szöveg nélkül mesélnek történeteket, érzéseket, hangulatot. Kívülről nézve tehát minden parányi, de a hatás, amely az előadások elérnek nagyon nagy, a nézők eddig még eddig nem tapasztalt élményt kapnak a piciny báboktól, és valószínűleg sokáig megőrzik ennek a varázslatos bábszínháznak az emlékét. Igen, valóságos varázslat a nézők szeme előtt megjelenő játék, ha bűvész hasonlattal élnék, azt mondhatnám "mikro mágia". A közvetlenül közelről látható mozgás, mozgatás és az előadások finomsága, érzékenysége okoz felejthetetlen élményt a közönségnek. A hazai játékok mellet ezek az előadások 1997-től nemzetközi turnékon vesznek részt, eddig több mint 150 nemzetközi fesztivál látta vendégül ezt a parányi bábszínházat” – írja Lénárt András a Mikropódium honlapján.

Előadásait Európa valamennyi országában, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Brazíliában, Japánban, Koreában, Hong-Kongban, Kínában, Taiwanon is bemutatta már, nagy sikerrel, számos szakmai- és közönségdíjat érdemelve ki.

A Stop című előadás pénteken délelőtt 11-től látható a sétatéri Kaszinó előtt.

Az Anima Art magyar nyelvű, A boldog királyfi című előadását Vadas László rendezte Oscar Wilde meséje alapján. Demeter Ferenc „bábbal, árnyakkal, testtel és lélekkel” adja elő a feltétel nélküli örök szeretetről szóló darabot, amelyen „a gyerekek nevetnek, a felnőttek sírnak”.

A bábos szemle szombat estig tart, a részletes programot itt lehet tanulmányozni.

A rendezvény címében szereplő "Európai bábos mesterek" gyűjtőnév egyelőre csak néhány román és magyar művész találkozóját jelenti, de a szervezők azt tervezik, hogy a következő években egyre több árnyjátékkal, különböző bábozási technikákkal, marionettekkel foglalkozó társulat is eljön Kolozsvárra a kontinens különböző országaiból, hogy átadja tudását a tanulni vágyó fiatal bábosoknak és persze hogy szórakoztassa a legfiatalabb közönséget.

Kimaradt?