Nem lesz Sorompók nélkül színházi fesztivál

Nagy a bánat Szatmárnémetiben, a magyar és a román színházbarátok körében egyaránt: oda a város egyik vonzereje, elmarad az ilyenkor szokásos nemzetközi nyári színházi fesztivál. A városvezetés nagyon "leengedte a sorompót" a nívósabb kultúra előtt, mert a Sorompók nélkül színházi fesztivál mellett olyan nagysikerű, hagyományos rendezvény is elmarad, mint a Dzsessz-fesztivál.

Dorel Coica polgármester folyton a pénzhiányt említi, méghozzá olyan körülmények közt, amikor a város idei költségvetésében ötmillió lejjel többet irányoztak elő különböző rendezvényekre, mint a múlt esztendőben. Ám amikor a helyi önkormányzat kulturális bizottsága olyan témákat említ, mint a Sorompók nélkül, kurtán-furcsán csak annyit mond: na és akkor mi történik, ha elmarad a fesztivál, semmi!

Kiss József RMDSZ tanácsos, a fent említett bizottság tagja a maszol.ro-nak úgy fogalmazott: a polgármesternél nem jelent gondot az ilyen témák leseprése az asztalról. Mit számít a város presztízse, az érdeklődők nagy száma és hasonlók, hogy tavaly is rangos hazai és külföld együttesek tisztelték meg a fesztivált, amely igazi nyári rendezvény, ahol naponta öt-hat színpadon peregtek az előadások, köztük a város jelképének is tartott belvárosi tűzoltótorony parkos udvarán.

Stier Pétertől, az Északi Színház gazdasági igazgatójától megtudtuk, hogy tavaly még százezer lejt adott a városvezetés a fesztiválra, ami így is csak töredéke annak az összegnek, amivel a másodosztályú futballcsapatot támogatják. Ha ezt az idén is megkapják, a magáncégek jelentős finanszírozása elég lett volna a rendezvényre, melynek évente rendszerint nyolc-tízezer fős közönsége van. A helybeli két tagozat mellett olyan tekintélyes színházak lépnek fel ilyenkor Szatmárnémetiben, mint a bukaresti Teatrul Mic (Kisszínház), a budapesti Bárka Színház, a Piatra Neamţ-i színház, a debreceni vagy beregszászi színház, nem szólva több fiatal, kísérletező társulatról. Az elmúlt hét év alatt mintegy harminc színház vendégszerepelt Szatmáron. Most is jöttek volna, de csak a szomorú hírt közölhették velük, hogy a város nem támogatja a fesztivált. Stier igazgató arra kért: írjuk meg, hogy nagyon sok aggodalomra ad okot a városvezetés színházhoz való viszonyulása. Amit az is bizonyít, hogy bár a régi színházi épületet már egy éve kiürítették, felújítása még ma sem kezdődött el.

Kimaradt?