Bonchidán ad koncertet a New York Choral Society

A bonchidai Bánffy-kastélyban lép fel 2014. július 12-én 19 órakor a New York Choral Society kórus. Az amerikai együttes a Bánffy Emlékév apropóján koncertezik Erdélyben, Bánffy Miklós unokája, Nicolette Jelen-Bánffy kérésére érkeznek az „Erdélyi Versailles”-ba, azaz a bonchidai Bánffy-kastélyba.

​Az  amerikai kórus most lép fel először Erdélyben. „Világi és szakrális zenét ötvöző koncertjeiken Maurice Duruflé Ubi caritas című motettája és Josef Gabriel Rheinberger f-moll miséje után régi amerikai népi himnuszok és népdalok kórusfeldolgozásaiból adnak ízelítőt "– mondta David Hayes zeneigazgató a hangversenyekről szóló hétfői, budapesti sajtótájékoztatón.​

​ „ A zene a szenvedélyünk. Hisszük azt, hogy a kórus hangjai felemelik az emberi lelket. Ez egy olyan nyelv, amely áttör határokat és kultúrákat. A célunk az, hogy inspiráljunk, és kitűnő előadást hozzunk létre. A missziónk az, hogy gazdagítsuk New York-i közösség kulturális életét. Megosszuk a hallgatóinkkal azt a változatos kórusrepertoárt, amely a klasszikus daraboktól a kortárs zeneművekig terjed, magába foglalva a legújabb feldolgozásokat, melyeket hivatásos zenekarral és szólistákkal mutatunk be. Célunk, hogy elősegítsük a részvételt és az érdeklődést a kóruszene iránt, az oktatási és a közösségi életben, különösen a New York-i metropolisz körzetének fiataljai körében. Feladatunknak tekintjük fellépni a zene nagyköveteként a hazai és külföldi kulturális eseményeken. Énekeseink számos zenei kalandban és örömteli zenei kísérletben vesznek részt, hogy ezáltal is színesítsék a New York-i közösség kulturális életét” – olvasható a New York Choral Society művészi hitvallásában.

Történetük: a New York Choral Society-t 1958-ban alapították, ismertségét az előadások minőségének, valamint a repertoár változatosságának köszönheti. A repertoár olyan ritka darabokat is tartalmaz, amelyek csak elvétve szólalnak meg koncerttermekben. A kórus eddig 11 világbemutatót tartott Paul Alan Levi, Morton Gould, Stephen Paulus, és Robert De Cormier műveiből.

A NYCS idén az 53. évadát tartja, amelyet decemberben Carnegie Hall-beli koncerttel ünnepelt, címe Az örömteli zaj, és Haydn, Poulenc, Verdi és Puccini műveket tartalmazott. További információk az együttesről itt

 

Kimaradt?