Komoly konkurenciával küzdött idén a nézőkért a TIFFszereda

Öt napig újra filmes központtá vált Csíkszereda. A július 2–6.között tartott második TIFFszereda Nemzetközi Filmfesztivál a friss magyar és román filmek mellett számos külföldi sikerfilmet is elhozott a székelyföldi városba: többek között Szász János Kristály Glóbusz-díjas A nagy füzet című filmjét, Fliegauf Benedek Csak a szél című, Ezüst Medve-díjas alkotását és a  kolozsvári TIFF idei fődíjas és alakítás-díjas filmjét, a Stockholmot.

A vasárnap esti fesztiválzáró ünnepségen Bogdán Zsolt művészeti igazgató arról beszélt, mennyi odaadásra, lelkesedésre van szükség egy filmes maraton megszervezéséhez. Egy ilyen horderejű esemény csak akkor maradhat életben, ha a város lakossága mellé áll és jelenlétével támogatja. Idén a fesztivál alatt zajlott a labdarúgó-világbajnokság és az Ezer Székely Leány Találkozó is, így a csíkszeredaiak több program közül választhattak kedvükre valót.

Nagy Mihály Zoltán, a Román Kulturális Intézet alelnöke felszólalásában hangsúlyozta: a TIFFszeredának köszönhetően a Székelyföld is bekerülhet a filmes körforgásba, megismerheti a világ különböző részein születő alkotásokat.

Hegedüs Csilla, a román kulturális minisztérium államtitkárának üzenetét tanácsosa, Bartha Réka tolmácsolta. A köszöntő szavak a TIFFszereda születésének pillanatát idézték, a rendezvény fejlődéséről, növekedéséről szóltak.

A Gála közönsége a záró vetítés előtt megnézhette azt a három videoklipet is, amelyet az EducaTIFF program 9–11.osztályos csoportja készített a TIFFszereda négy és fél napja alatt.

A szervezők ezúton is köszönik a támogatók, partnerek és szponzorok segítségét: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Interetnikai Kapcsolatok Hivatala, Román Kulturális Intézet, Magyarország Külügyminisztériuma, Magyarország Főkonzulátusa, Bethlen Gábor Alapítvány, RMDSZ, Communitas, valamint további partner cégek és intézmények.

Kimaradt?