Hamarosan megnyithatja kapuit a szárhegyi Lázár-kastély

Hargita Megye Tanácsa vezetőinek csütörtökön sikerült kiegyezniük a gyergyószárhegyi Lázár-kastély Dél-Amerikában élő örököseivel, így az ingatlan hamarosan újra megnyílik a látogatók számára – közölte Borboly Csaba tanácselnök sajtóirodája.

A három tulajdonos elfogadta a megyeelnöknek azokat az érveit, hogy nem szabad bezárva tartani egy A kategóriás műemléket, mert azzal még inkább kiteszik a rongálódás veszélyének.  Egyöntetűen kijelentették: közcélra kell használni a műemléket, megőrizve történelmi jellegét.

Borboly Csaba javasolta, hogy közösen bízzák meg a szárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesületet a belépődíjak szedésével addig, amíg a tulajdonjog kérdése tisztázódik. A dél-amerikai tulajdonosok közölték, hogy kérnek egy minimális vételárat, de minden ebből származó lejt a kastély renoválására fordítanának, sőt a vagyonukból ezenfelül is pénzt szánnának az épület javítására.

A vételi ajánlatra a megyeelnök elmondta, hogy a törvények nem adnak lehetőséget a megyei tanácsnak az ingatlan megvásárlására, de javasolta, tárgyaljanak a helyi önkormányzattal, amelyet a megyei tanács támogatni tudna, ha előnyös adásvételi szerződést köt.

Borboly Csaba külön kiemelte és méltatta a Lipthay család pozitív hozzáállását. Mint arról korábban beszámoltunk, Lipthay Antal Miklós írásba adta, hogy ingyen használatba adná a részét Hargita Megye Tanácsának közhasznú tevékenységre, és a községben adózna. Mivel a dél-amerikai Berczelyek, ígéretük szerint, szintén írásba adják a közhasznúságra vonatkozó szándékukat, már csak a 2/24 rész tulajdonosán, Vormair Istvánon múlik, hogy megnyílhat-e a kastély, tette hozzá Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke idén áprilisban támogatásért fordult Semjén Zsolthoz, Magyarország miniszterelnök-helyetteséhez, azt kérve, hogy a magyar kormány vállaljon szerepet az Erdélyi Történeti Múzeumnak a Lázár-kastélyban való létrehozásában és anyagilag járuljon hozzá az ingatlan fenntartásához, illetve az újrainduló tevékenységek finanszírozásához. A kormányfőhelyettes pozitívan fogadta a megkeresést, és kijelentette, hogy a magyar kormány anyagilag kész támogatni a kastély fenntartását, illetve az ott zajló kulturális tevékenységeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?