Kölcsönzött viseletben is részt lehet már venni az Ezer Székely Leány Napján

Július 5-én, szombaton tartják Csíkban az Ezer Székely Leány Napját. Idén először a rendezvény szervezői viseletkölcsönzésre biztosítanak lehetőséget. Az ideiglenes viseletkölcsönző csütörtöktől szombatig működik a Városi Művelődési Ház előterében, ahol nemcsak teljes női és férfi viseletet, hanem különböző viseletdarabokat is lehet kölcsönözni.

Az idei Ezer Székely Leány Napján is minden adott lesz ahhoz, hogy egész napos programként iktassák be naptárukba július első szombatját a székely családok.

A szervezők – Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány – szeretettel meghívnak minden viselettel rendelkező időset és fiatalt, vidéken vagy városon élőt az Ezer Székely Leány Napja ünnepségre.

„Találkozzunk 2014. július 5-én, szombaton a csíkszeredai Szabadság téren, majd a csíksomlyói Nyeregben, és részvételünkkel járuljunk hozzá a népviselet, a néphagyományok „becsületének”, a hitéletünk és a közösségi identitásunk megőrzéséhez!” – áll a szervezők felhívásában.

A rendezvény programja:

8.30–9.00 óra – Gyülekező a város bejáratainál: Szentlélek utca, Brassói út, Tapolca utca,

majd ünnepélyes felvonulás a Szabadság térre

Szabadság tér

9.30–10.00 óra – Megnyitó, közös tánc, ünnepélyes felvonulás Csíksomlyóra

Csíksomlyói kegytemplom

11.00 óra – Ünnepi szentmise

Csíksomlyói Nyereg

10.00–18.00 óra – Kézműves kiállítás és vásár, mesterség-bemutató

13.00 óra – Ünnepi beszédek

13.30 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – I. rész

15.00 óra – A sóvidéki kalapács – a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása

16.00 óra – Közös játék és tánc

16.30 óra – Közös fotó készítése

17.00 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – II. rész

17.30 óra – Népviseletmustra-kiértékelés és a legnépesebb település díjazása

18.00 óra – Hagyományőrző néptánccsoportok előadásai – III. rész

Társszervezők: Hargita és Kovászna Megye Tanácsa, Székelyföldi Kézművesek Egyesülete.

Idén senkinek nem lehet kifogás az Ezer Székely Leány Napjáról való távolmaradásra a viselet hiánya. A rendezvény szervezői ugyanis – próba jelleggel – viseletkölcsönzésre biztosítanak lehetőséget az eseményt megelőző napokon. Az ideiglenes viseletkölcsönző csütörtöktől szombatig működik a Városi Művelődési Ház előterében, ahol nemcsak teljes női és férfi viseletet, hanem különböző viseletdarabokat is lehet kölcsönözni.

A viseletkölcsönző csütörtökön, július 3-án 14.00 és 20.00 óra között, július 4-én és 5-én pedig 8.00 és 20.00 óra között áll az érdeklődők rendelkezésére. A kibérelt ruhákat a rendezvény után, szombat este 21.00 óráig kell visszajuttatni. Abban az esetben, ha valaki utolsó percen (szombaton) öltözik népviseletbe, saját ruháit megőrzésre a kölcsönzőben hagyhatja.

Kimaradt?