Körül/belül: ez az idei Minimum Party alkotótábor témája

Július 30 és augusztus 10 között tizenkilencedik alkalommal zajlik Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál. Idén tíz műhelyből választhatnak a résztvevők, melyek többnyire egy téma köré szerveződnek, és az ehhez kapcsolódó kérdéseket szem előtt tartva alakul a tábori szakmai fórum is. A tizenkilencedik alkotótábor kérdésfelvetése a körül/belül ellentétpárra, illetve átvitt értelmére (körülbelül) irányul.

A tervezett alkotóműhelyek: természetművészet – vizuális művészet Elekes Károly (Budapest) vezetésével, építész műhely Jakab Csaba (Budapest) vezetésével, absztrakt fotográfia műhely Kalló Angéla (Kolozsvár) vezetésével, filmes műhely Fogarasi Gergely (Budapest) és Schneider Tibor (Kolozsvárról) vezetésével, több mint Sound Art – zeneműhely Rimóczi István / Bélaműhely (Budapest) vezetésével, táncműhely Kocsis Andrea és Lukács Ádám (Miskolc) vezetésével, mítoszlabor – íróműhely Juhász Kristóf (Szentendre) vezetésével, filozófiaműhely Pálfalusi Zsolt (Budapest) vezetésével, kézműves műhely Végh Éva és Czirják Szilárd (Kolozsvár-Gyergyócsomafalva) vezetésével, illetve az elmaradhatatlan Élboy, vagyis a kísérleti színház műhely, amit egymaga Szabó Attila (Kolozsvár – Miskolc) vezet. Az alkotóműhelyek gyakorlati tevékenysége mellett a késő délután és esténként sorra kerülő szakmai fórum vetítéses előadásai a tábori tematika elméleti jellegű megközelítésére, valamint a műhelyvezetők eddigi munkáinak bemutatására teremt lehetőséget.

Egy olyan világban, ahol uralkodik a tudomány/technika, a művészet azzal csigázza fel az érdeklődésünket, hogy talán semmi sem biztos benne. A körül/belül az alkotások körülbelül azonosítható, körülírható voltára, sejtelmességére utal. A művészetelméleti tevékenységek során megvizsgáljuk, hogy a városi/falusi és egyben megszokott kultúrközegből kiemelt művészi alkotókészség miként változik meg a természetbe helyezve. Kulturális motívumokat, mémeket próbálunk a természeti környezetbe kivetíteni és megvizsgáljuk, miként változik meg azok visszahatása ránk: az alkotókra és a befogadókra. Miként változtatja meg a természeti közeg a műalkotáshoz fűződő viszonyunkat. A műtárgy már nem ugyanaz sem körül, sem belül: csupán körül/belül ismerhető fel – olvasható a szervezők maszol.ro-hoz eljuttatott közleményében.

Az alkotótábor nyitott úgy a szakmabeliek, mint a művészetkedvelők részére. A közös alkotás, a résztvevők spontán kapcsolatépítése és (nem utolsósorban) a kikapcsolódás hozza létre azt a valóban nem hétköznapi közösségi élményt, ami a Minimum Party alkotótábort egyedivé teszi a hozzá hasonló rendezvények palettáján. A műhelyleírások és a tábor részletes meghirdetése a www.minimumparty.org honlapon található, ahol a bejelentkezésre is lehetőség van.

Az idei tábor támogatói: A Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya (DRI), Nemzeti Kulturális Alapprogram (Budapest), Bethlen Gábor Alap, Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány. Partnerek: Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala, Kazun Kulturális Egyesület, Dr. Lukács Mihály Általános Iskola.

Kimaradt?