Eseménydús évadot zár a Harag György Társulat

Hatalmas munkát tud maga mögött a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata: a 2013/2014-es színházi évadban hazai és magyarországi turnén, fesztiválon játszott, vendégtársulatokat fogadott, és 15 bemutatót tartott. A társulat fennállásának 60-ik évfordulójára rendezett ünnepi hétvége nyitórendezvénye az örök-aktuális magyar klasszikus, Móricz Zsigmond Rokonok című műve színpadi változatának díszbemutatója volt. A nagy közönségsikernek örvendő produkciót Babarczy László rendező, Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett színházi alkotó, színészpedagógus vitte színre. Meghívott rendezőként dolgozott Szatmárnémetiben a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatója, Tasnádi Csaba, és a szintén magyarországi szakember, Lendvai Zoltán, aki immár ötödszörre vitt színpadra előadást a szatmári társulattal.

A stúdió előadások között is találunk olyat, amelyet meghívott vendégrendező jegyez, ugyanis Kovács Nikolett színésznő egyéni estjét a magyarországi Spisák István rendezte. A színészek közül hárman is rendeztek az évadban: a nagysikerű szilveszteri bohózatot Bessenyei István színész-rendező állította színpadra, a március 15-i műsort és a magyarországi turnén is vendégszerepelt Segítsd a királyt! című beavató-színházi produkciót a társulat alkalmazott színész-rendezője, Kányádi Szilárd munkájaként láthatta a nagyérdemű, aki a Bűnösök című stúdió előadást is színre vitte; valamint Nagy Orbán színész egy kisiskolásoknak szóló előadást rendezett.

A hagyományokhoz híven egyik bábszínész, Bandura Emese, a Brighella Bábtagozat megbízott vezetője is rendezett két gyerekelőadást. A bábtagozat egyébként vendégül látta a kaposvári Bóbita Bábszínház igazgató-főrendezőjét, Sramó Gábort, aki egy hagyományos kesztyűbáb-előadással örvendeztette meg a legkisebb bérleteseket.

Idén immár harmadik alkalommal vett aktívan részt a Harag György Társulat is A Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozat megszervezésében. A rendezvénysorozat keretében a társulat idén is megszervezte a Nyitott színház - díjnyertes diákszínjátszók seregszemléje (PADIF) című programpontot, lehetőséget adva ezzel a színjátszás iránt lelkesedő diákoknak kőszínházi nagyszínpadon való szereplésre. A rendezvény keretében láthatta a közönség a Himnusz és a Pöttöm Panna című előadásokat.

Az RMDSZ szatmárnémeti szervezetével közösen rendezte meg a társulat a hagyományos március 15-i megemlékezést: Hazám, hazám címmel a városi filharmónia hangversenytermében. A társulat előadását Kányádi Szilárd rendezésében láthatták az érdeklődők. A produkció Nagybányán és Börvelyben is vendégszerepelt.

Több jótékonysági célú előadás is műsorra került ebben az évadban: egy súlyos beteg színész gyógykezelésének támogatására Fazekas Mihály - Móricz Zsigmond - Bessenyei István Ludas Matyi Szatmárban című darabját játszották, a Finito főpróbáján idősotthonok lakóinak, hátrányos helyzetű gyerekeknek és szociálisan rászoruló személyeknek játszott a társulat. A Gyermekek a gyermekekért jótékonysági program keretében Mikulás napján jótékonysági koncertet adtak a Tündérkert dalaiból, februárban a Carlo Goldoni: Mirandolina című előadás bemutatójának bevételét szánták a daganatos betegségben szenvedő gyerekeket és családjukat segítő Reménysugár Program javára. Júniusban ismét egy súlyosan beteg színészkollégájuk gyógykezelésének támogatásáért játszotta a társulat Somogyi Gyula - Zágon István - Eisemann Mihály: Fekete Péter című előadását, Bessenyei István rendezésében.

A társulat 2013/2014-ben az alábbi díjakkal gazdagodott:

Méhes Kati színésznő a 2013 évi Szatmári Díjkiosztó Gála alkalmával a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács kiválósági-díját vehette át, amellyel az olyan Szatmáron élő, vagy onnan elszármazott művészeket, tudósokat és sportembereket jutalmazzák, akik színvonalas, kitartó munkájukkal emelik Szatmár és vidéke értékét és hírnevét, itthon vagy a nagyvilágban.

A Communitas Alapítvány szakmai kuratóriumának döntése értelmében 2014-ben a színházművészet kategóriában alkotói ösztöndíjban részesül Benedek Zsolt, a társulat dramaturgja és Kányádi Szilárd színész-rendező.

A társulat a következő tagokkal bővült 2013/2014-ben: Bodea Tibor színész, Bogár Barbara színésznő és Kovács Nikolett színésznő.

A Harag György Társulatnak a 2013/2014-es színházi évadban 25 színházi bérlete volt (felnőtt, nyugdíjas, középiskolás, ifjúsági, kisiskolás, nagybányai, tasnádi és Iciri-piciri bérlet, amelyet több mint 1300 óvodás váltott ki az évadban), 41.234 néző követte figyelemmel produkcióit: a székhelyen kívül 10.773, a székhelyen pedig 30.461. A társulat itthon és a székhelyen kívül (Magyarországon és Erdélyben) több mint 230 alkalommal lépett közönség elé.

Kimaradt?