Országos bemutatók évada zárul a Kolozsvári Magyar Operában

Öt opera országos bemutatójára került sor a 2013/2014-es évadban a Kolozsvári Magyar Operában, több magyarországi turné, valamint számos sikeres belföldi előadás mellett.

Az évad első országos premierje Gioachino Rossini Ory grófja című vígoperája volt, Szabó Emese rendezésében, Jankó Zsolt és Horváth József vezénylésével. Az előadással áprilisban Budapesten, a Primavera '14 Fesztivál keretében vendégszerepelt a társulat, és az apácaruhába öltözött szoknyavadász gróf története bel- és külföldön egyaránt sikert aratott.

Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulójáról egyedülálló módon emlékezett meg az opera, a Schiller-trilógia: a Szent Johanna, A haramiák és a Luisa Miller című operák színpadra állításával, közreműködésben a budapesti Magyar Állami Operaházzal. A trilógia különlegessége, hogy mindhárom opera Schiller egy-egy drámáján alapul. A Selmeczi György művészeti irányításával színpadra állított műveket országos premierben láthatta a kolozsvári közönség, a három operát Budapesten, az Erkel Színházban is bemutatta a társulat. A kiemelkedő produkciót Az év operaeseménye díjjal jutalmazták a romániai nemzeti operák Iaşi-ban megszervezett díjkiosztó gáláján. Ugyanitt Kiválóság-díjjal tüntették ki Fülöp Márton magánénekest és Kulcsár Szabolcs karmestert, Kirkósa Júlia magánénekesnő pedig Életmű-díjat kapott.

Az évad utolsó országos premierje egyben kortárs magyar opera ősbemutatója is: Selmeczi György Bizánc című művét mutatta be a társulat a miskolci Bartók+ Nemzetközi Operafesztivál keretében. A Herczeg Ferenc drámáján alapuló operát Zakariás Zalán rendezésében, Kesselyák Gergely és Jankó Zsolt vezénylésében állította színpadra az opera, a kolozsvári bemutató a 2014/2015-ös évad nyitóeseménye lesz.

Különleges sikert aratott a közönség körében Giuseppe Verdi A trubadúr című operájának márciusi bemutatója. A premiert az opera és a város életében egyedi figyelemfelkeltő akció előzte meg: sor került az első kolozsvári opera-flashmobra, együttműködésben a Román Televízió kolozsvári magyar szerkesztőségével, valamint a Iulius Mall bevásárlóközponttal. A Szabó Jenő rendezte, Kulcsár Szabolcs vezényelte opera június 29-én Marosvásárhelyen vendégszerepel, a Tompa Miklós Társulat meghívására.

A repertoárelőadások mellett számos különleges esemény tette színesebbé az évadot: karácsony előtt nem maradt el a Diótörő, ahol meglepetések várták a gyerekeket, az új évet pedig a Kolozsvári Broadway című revükabaréval, valamint a hagyományos Újévi Strauss-koncerttel köszöntötte a társulat és a közönség. A Péter és a farkas című előadáson (amelyre az Iskola másképp hét részeként került sor) a gyerekek Prokofjev szimfonikus meséje által ismerkedhettek meg a különböző hangszerekkel.  A Kolozsvári Napokon a város főterén lépett fel az opera zenekara, énekkara és szólistái, opera-, operett- és musical-részleteket előadva. Az évadot a tavaly bemutatott, töretlen sikerű Valahol Európában című musical zárta, amelynek alkalmával rajzversenyen és karaoke-esten vehettek részt a fiatal nézők.

A 2014/2015-ös évad első hónapjai számos különleges eseményt tartogatnak a közönség számára: a Bizánc kolozsvári bemutatója, valamint Mozart Figaro házassága című operájának premierje után az intézmény vendégül látja a Budapesti Operettszínház társulatát A mosoly országa című operettel. Novemberben a Bánffy Miklós napok keretében A kékszakállú herceg vára című Bartók-operát láthatja majd a közönség, gróf Bánffy Miklós tervei alapján elkészített díszlettel és jelmezekkel. Az intézmény vendége lesz Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező, A Nagyúr – gróf Bánffy Miklós című film rendezője, a rendezvénysorozatot pedig a budapesti Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera közös Operagálája zárja.

 

Kimaradt?