Wass Albert-felolvasás - némán

A rendőrök és csendőrök csak a tisztes távolból figyelték, illetve filmezték mindazt, ami szerda este a Színház-téren történt, vagyis a villámcsődületet, amikor az összegyűltek Wass Albert-művekből olvastak némán. Cseh Gábor ötletgazda, szervező, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke a maszol.ro érdeklődésére elmondta, civil ruhás rendőrök is figyelték a résztvevőket, ám semmilyen rendbontás nem történt.

Szinte úgy tűnt a viharos időjárás, a sűrű eső elmossa a flashmobot, amellyel a hatósági túlkapások ellen tiltakoztak a résztvevők. Ám hat előtt tíz perccel kisütött a nap és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előtti téren 50-60 ember gyűlt össze, kezében Wass Albert valamely kötetével.

Cseh Gábor érdeklődésünkre elmondta, megengedhetetlennek tartja, hogy a rendőrség egy szovátai magánház udvaráról elkobozta az író szobrát, ahogy a csíksomlyói búcsú árusaitól is. A továbbiakban újabb tiltakozó akciókat terveznek szervezni – mondta az EMNT megyei elnöke, vagy hasonló villámcsődületet, vagy felolvasóestet, esetleg egy felolvasó maratont.

A marosvásárhelyihez hasonló villámcsődületet szerveztek Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Nagyváradon is. 

Kimaradt?