Sikeres évadot zár a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Sikeres, erős színvonalú évadot tudhat maga mögött a kolozsvári társulat – fogalmazott Tompa Gábor igazgató a szerda délelőtti évadzáró gyűlésen, megköszönve a társulat egész éves tevékenységét. Az intézményben azonban még javában zajlik a munka, mivel vasárnap, június 29-én a nagyteremben a Serena in X-tremis című koncertelőadás ősbemutatójára kerül sor Albu István rendezésében.

A 2013/2014-es, 221. évadban kilenc új bemutatót tartott a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az évad sikerét az is bizonyítja, hogy 181 előadáson összesen 24.691 néző vett rész, ami a tavalyi évadhoz képest növekedést jelent. A Silviu Purcărete által rendezett Viktor, avagy a gyermekuralom című előadás nyerte el a 2013-as év legjobb előadásának járó UNITER-díjat, az előadás alkotóit három további kategóriában is jelölték. A Mezei Kinga által rendezett Csipke című előadást pedig a XIV. Pécsi Országos Színházi Találkozó közönségzsűrijének díjával jutalmazták. Az Urbán András által rendezett újszerű, radikális színházi nyelvet képviselő Ivanovék karácsonya, és a budapesti Vígszínházban is nagy sikert aratott Őfelsége pincére voltam (rendező: Michal Docekal), valamint a legutóbb Visky András és Robert Woodruff közös projektjeként bemutatott Caravaggio Terminal csak néhány az évad színvonalas bemutatói közül – mutatott rá az igazgató. Tompa Gábor megemlítette még Bogdán Zsolt nagysikerű Ady-estjét, mely hiánypótló előadás a kolozsvári közönség számára, és az évadban utoljára pénteken, június 27-én lesz látható.

A kolozsvári színház a következő évadot augusztusban a Kolozsvári Magyar Napokon való aktív részvétellel kezdi, ahol három előadással és számos más programmal várja majd az érdeklődőket. A 2014/2015-ös évadban kerül sor az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál negyedik kiadására is, melyet november 26. – december 7. között szervez az intézmény.

 

Kimaradt?