Erősödő kulturális együttműködés Izrael és Románia között

„Románia és Izrael már hosszú ideje szoros kapcsolatokat ápol, és biztosak vagyunk abban, hogy a jól működő partnerség folytatódik a két ország között” – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter június 24-én Jeruzsálemben, ahol kétoldalú megbeszélést folytatott Limor Livnattal, Izrael Állam kulturális miniszterével. Az egyeztetésre a román és izraeli kormány együttes ülését megelőzően került sor. Kelemen Hunor és Limor Livnat a két ország közötti kulturális együttműködést elemezték, majd megvizsgálták a partnerségi kapcsolatok további bővítésének lehetőségét is.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter és Limor Livnat, Izrael kulturális minisztere részleteiben megvitatták azt a 2014-2017 időszakra vonatkozó kulturális, oktatási és tudományos együttműködési keretprogramot, amely által a két ország kormánya az elkövetkező három évben közös kulturális projektek megvalósítása mellett kötelezi el magát.

 Kelemen Hunor a találkozón elmondta, folytatni kívánja a 2010-ben, az előző miniszteri mandátuma alatt elkezdett tárgyalássorozatot, amelyek célja a Holt-tengeri tekercsek utazó kiállításának a romániai múzeumokba való eljuttatása. Ezt a Csíki Székely Múzeum vezetősége kérte a romániai kulturális minisztertől. A beszélgetésen Kelemen Hunor kulturális miniszter a romániai múzeumok Izraelbe tervezett kiállításairól is tárgyalt.

 „2015 vagy 2016 során Izrael egy értékes és átfogó kiállítást láthat vendégül, amely a Romániai Történelmi Múzeum tulajdonában lévő gyűjteményeknek biztosíthatna teret, a kiállításnak Jeruzsálem és Tel-Aviv adna otthont” – jelentette be Kelemen Hunor, majd ezt követően a romániai szaktárca prioritásait ismertette: „Románia Kulturális Minisztériuma kiemelt figyelmet fordít a Jászvásárban lévő Zsinagóga felújítására, ugyanakkor szorosabb együttműködést tervez a régészeti kutatások, valamint a filmipar területén is az izraeli szakemberekkel. A 2015-ben sorra kerülő George Enescu zenefesztiválon Zubin Mehta, napjaink egyik legnevesebb karmestere vezényletével fellép az Izraeli Filharmónikusok Zenekara.”

Kelemen Hunor meghívta az izraeli kulturális tárca vezetőjét a jászvásári Zsinagóga közelgő avatóünnepségére, akit biztosított arról is, hogy a Kulturális Minisztérium továbbra is gondoskodik a romániai Állami Zsidó Színház felújítási munkálatainak ideje alatt a társulat tevékenységének zavartalan folytatásáról.

Kimaradt?