Karlovy Vary: Walesa részt vesz a róla készült film bemutatóján

Lech Walesa, a kelet-európai rendszerváltás egyik emblematikus alakja, volt lengyel államfő részt vesz a róla készült film bemutatóján Karlovy Varyban.

A Walesa, a remény embere című, Andrzej Wajda által rendezett lengyel film rendezői változatának a 49. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban lesz a világpremierje - közölte a fesztivál rendezőbizottsága.

A rendkívüli bemutatóra, amelyre július 6-án a Pupp szálló nagytermében kerül sor, Lech Walesa mellett a nyugat-csehországi fürdővárosba érkezik Robert Wieckiewicz és Agnieszka Grochowska is, akik a filmben Walesa, illetve felesége, Danuta szerepét alakítják. 

"Egy ilyen nagy személyiség látogatása azonnal rendkívüli jelentőséget ad a film bemutatásának. A Nobel-békedíjas Walesa rendkívüli, történelmi, nemzetközileg ismert személyiség, akinek látogatása Karlovy Varyban azonnal felhívja a figyelmet a filmfesztiválra" - nyilatkozta Jirí Bartoska fesztiváligazgató. Hozzátette: a rendezők azzal számolnak, hogy Walesa látogatása a filmfesztiválon számos más fontos közéleti személyiséget is Karlovy Varyba vonz.

Közép- és Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás seregszemléjét július 4-től július 12-ig rendezik a világhírű nyugat-csehországi fürdővárosban.

Karlovy Varyban az idén hét filmnek világpremierje, öt alkotásnak pedig a nemzetközi bemutatója lesz. A programban három magyar alkotás szerepel: Pálfi György Szabadesés című filmje a Kristály Glóbuszért indul, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmjei pedig a Nyugattól Keletre elnevezésű versenyprogramban mutatkoznak be.

Kimaradt?