Frunda: aggódnunk kellene Moszkva expanziós törekvései miatt

Frunda György szerint Romániának bőven van oka aggódni az ukrán válság fejleményei miatt. Erről a kormányfő tanácsadója a RFI-nek adott interjúban beszélt hétfőn.

Az RMDSZ volt szenátora emlékeztetett arra, hogy Romániát mindössze néhány száz kilométer választja el Oroszországtól. „Olyan politikai jelzések érkeznek hozzánk, amelyek alapján nagyon kellene aggódnunk azért, ami közvetlen szomszédságunkban történik” – fogalmazott a politikus.

Ezért Frunda szerint Bukarestnek mindent meg kell tennie egy esetleges közvetlen katonai konfliktus elkerüléséért. Az egyik ilyen lépés a NATO-erők behívása Romániába. „Moszkva ugyanis a volt Szovjetunió határainak valamilyen úton-módon történő helyreállítására törekszik” – tette hozzá.

Mindazonáltal a kormányfő tanácsadója szerint Oroszország már lemondott arról, hogy Moldova Köztársaságot az érdekszférájában tartsa. „Azért Moldovában egy stabil többség akarata az, hogy az ország csatlakozzon az Európai Unióhoz. Ennek tudatában vannak Moszkvában is” – mondta Frunda.

Kimaradt?