Székely Dózsa György táncszínházi bemutató lesz az idei Székely Vágtán

Székely Dózsa György táncszínházi bemutató lesz az idei Székely Vágta kulturális előadása, jelentette be Sztakics Éva. A sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint Magyar Nemzeti Táncegyüttes – volt Honvéd Együttes – előadása Dózsa György halálának 500. évfordulójára készült, Zsuráfszky Zoltán rendezte, a főszerepet pedig Novák Péter játssza.

Az előadás a magyar kormány ajándéka, mutatott rá Sztakics Éva, aki szerint a maksai Óriáspince-tetőn való bemutató mellett a darabot előadják még Temesváron, Kolozsváron, Szabadkán, Veszprémben, Nyíregyházán és Budapesten is. A Székely Vágtán tartott előadás különlegessége, hogy a tánckart kiegészíti a Háromszék táncegyüttes hat táncospárja és helyi lovasok is, emellett fontos a helyszín is, hiszen alig néhány kilométernyire lesz Dózsa György dálnoki szülőhelyétől. Program szerint július 18-án, pénteken este tartják az előadás nyilvános főpróbáját, amelyet bárki megtekinthet, majd szombaton este – esős idő esetén vasárnap - mutatják be.

A szervező Vadon egyesület elnöke, Demeter János hozzátette: azzal is tisztelegnek Dózsa György emléke előtt, hogy a Székely Vágta egész területét, a színpadot, a pályát, az étkező jurtákat korabeli díszletbe öltöztetik. Szekeres Attila heraldikus felkutatja a kor székely harci lobogóit, családi címereit, erdélyi és magyarországi szimbólumokat, ezekből Grubisics Csaga készít díszletet. A Székely Vágta műsorfüzetében pedig bekerül a szimbólumokat magyarázó leírás.

A maksai Óriáspince-tetőn július 19-20-a között zajló lovas rendezvény idei újdonsága, hogy két futamot is szerveznek: a Székely Vágtát és a Góbé futamot. A történelmi Székelyföld települései mindkettőbe benevezhetik lovasaikat. Mindkét futamon azonosak a díjak, az első helyezett 2000 lejt-, a második 1500 lejt-, a harmadik 1000 lejt nyerhet, de csak a Székely Vágta nyertesei kapnak jogot a Nemzeti Vágtán való részvételre.

Az újításra azért volt szükség, mert a budapesti Nemzeti Vágtán csak legtöbb 75 százalékban telivér, bizonyított eredetű lovakkal lehet részt venni. Az elmúlt esztendők volt rá példa, hogy a Székely Vágtáról kijutott lóval Budapesten nem lehetett rajthoz állni, mert nem tudtak eredetét bizonyító iratokat felmutatni. Az idén meghirdetett Góbé futam, úgynevezett házi verseny lesz, a szervezők lehetőséget adnak a településeknek bármilyen lovat benevezni, csak az egészségügyi feltételeknek kell megfeleljenek.

A szervezők már fogadják a történelmi Székelyföld településeinek nevezését. Futamonként 1000 lejbe kerül a nevezési díj. Részletes információkat a www.szekelyvagta.ro honlapon találnak. A július 19 és 20-a között sorra kerülő rendezvényen hagyományosan a lovassporté lesz a főszerep, de esti kulturális programokkal is készülnek a szervezők.

Kovászna megye tanácsának alelnöke, Nagy József kiemelte, hogy idén rangos fogatható versenyre is sor kerül a vágta helyszínén. Elmondása szerint 12-14 hazai és külföldi fogathajtó és nemzetközi bírók vesznek részt a négy órásra tervezett eseményen. Többek között jelen lesznek Lázár Zoltán és Dobrovitz József fogathajtó világbajnokok.

Az idei Székely Vágtát is előben közvetíti a Duna televízió. 

Kimaradt?