Letartóztatták Párizsban a vagina-aktivistát

Művészet vagy provokáció? – tették fel többen a kérdést, miután a párizsi Orsay Múzeumban kiállított, 19. századi A világ eredete című festmény előtt egy fiatal nő széttette lábait és felfedte nemi szervét.  

Gustave Courbet 1866-ban festette A világ eredete című festményét, amely egy női altestét ábrázolja. A festményhez a művész barátjának szeretője állt modellt. A kép azóta sok vihart kavart, még a Facebook is letiltotta. Néhány napja a luxemburgi származású Deborah de Robertis egy szál arany ruhában a kép elé lejtett, amikor az Orsay Múzeum kérdéses terme tele volt látogatókkal, majd leült Courbet képe elé és szó nélkül széttette lábait, felfedve vagináját. A múzeumlátogatók előbb meghökkentek, de amikor a múzeumőrök megpróbálták elmozdítani vagy legalább eltakarni a legintimebb testrészét feltáró művésznőt, tapsban törtek ki. Perceken át tapsoltak, míg végül a múzeum vezetősége rendőrt hívott, és Deborah de Robertis-t letartóztatták a közszemérem megsértéséért.

A helyszínen készült videót itt lehet megnézni.

A művészi önkifejezés szokatlan útját választó fiatal nő egy interjúban azt mondta: a művészeti alkotásokon a nézők elfogadják a meztelen női test látványát, mert biztonságban érzik magukat, szégyenérzet nélkül tudnak kukkolni. Minden megváltozik azonban, amikor a műalkotás megelevenedik: abban a pillanatban a néző feszélyezetté, idegessé válik, úgy érzi, hogy behatoltak a komfortzónájába. Ezt akarta érzékeltetni  Deborah de Robertis – a francia hatóságok azonban nem díjazták „művészetét”.

 

Kimaradt?