Megkezdődött az évad Mikházán, a Csűrszínházban

A Bekecs Táncegyüttes fellépésével megkezdődött a hétvégén az idei, 12-ik évad a mikházi Csűrszínházban. Szélyes Ferenc szervező a maszol.ro-nak elmondta, a rossz idő miatt a vártnál jóval kevesebben vettek részt a nyitórendezvényen, bár számuk így is elérte a százat.

A Hagyatékok című, Bekecs Néptáncegyüttes előadásával kezdte meg a 2014-es évadot a Mikházán 12 éve működő Csűrszínház. A hideg, esős időjárás bár sok érdeklődőt elriasztott, így is több mint százan ülték végig az egyórás produkciót és tapsoltak az autentikus folklórelőadásnak, amely a különböző erdélyi táncműfajokat sorakoztatta fel a teljesség igénye nélkül az alakulásuk lehetséges sorrendjében,  rámutatva a hangszeres zene alakulási formáira. A produkció második fele Közép-Erdély négy nagy etnográfiai területéről, Küküllőmentéről, Mezőségről, Kalotaszegről és a Marosmentéről mutatott be táncokat.

Szélyes Ferenc szervező, a Csűrszínházi Napok megálmodója elmondta, az idén még nagyobb hangsúlyt kap a népművészet, néptánc és népzene, ezért is indítottak a Bekecs előadásával. Az elmúlt évadban bebizonyosodott, hogy nagy igény van a népdalvetélkedőkre, a kisgyerekek és fiatalok is szívesen mérik össze tehetségüket. Sok látogatót, akik egyébként kevésbé érdeklődtek, éppen a népdal vonzott ki a rendezvényekre. Ezért a Széllyes Sándor nevét viselő csűrszínházba a szintén róla elnevezett vetélkedőre az idén még nem, de jövőre a környező megyékből is számítanak a jelentkezőkre. Kelemen László zeneszerző, a Fölszállott a páva fő rendezője Budapestről a helyszínre látogatott és úgy vélekedett, hogy a Mikházán sorra kerülő vetélkedő egyfajta erdélyi Fölszállott a páva sorozattá nőheti ki magát.

Az idei verseny első három díjazott számára egy közös CD kiadását is tervezik a szervezők a Marosvásárhelyi Rádió támogatásával, studió körülmények között, minőségi hangfelvétel készítésével.

A néptánc szerelmeseit szolgálja a Maros Művészegyüttes is, amely aktívan kapcsolódik a Csűrszínház rendezvényeibe, előadással, muzsikálással egyaránt.

Az idei Csűrszínházi rendezvénysorozat szellősebb lesz, mint ahogy az elmúlt években volt, ezzel több látogatót szeretnének a helyszínre, Mikházára vonzani a szervezők, akik nem a mennyiségre, hanem a minőségre fektetik a hangsúlyt. A következő eseményekre a Csűrszínházi Napok keretében, június 27-29-e között kerül sor fotókiállítás-megnyitóval, előadásokkal, táncházzal, könyvbemutatókkal, illetve a Széllyes Sándor Népdalvetélkedővel.

Kimaradt?