Megkezdte székelyföldi koncertkörútját Mága Zoltán

Vasárnap este Marosvásárhelyen kezdte meg nyolcállomásos erdélyi körútját Mága Zoltán hegedűművész, aki a Székelyföldről indul világkörúti koncertsorozatára.

Június elsején megtelt a marosvásárhelyi Vártemplom, ahol a magyarországi virtuóz hegedűművész első székelyföldi jótékonysági hangversenyét adta, hogy az erdélyi magyar iskoláknak nyújtson anyagi támogatást.

Mága Zoltán a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében érkezett a Székelyföldre. Ahogy Kirsch Attila, az EMNT marosvásárhelyi irodavezetője a maszol.ro-nak elmondta, a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány kereste meg a szervezetet azzal a kéréssel, hogy segítsen a koncertkörút megszervezésében, amelynek célja a magyar iskolák támogatása lenne. Egy hónapos szervezői munka előzte meg a turnét, amely során vasárnaptól szombatig tartózkodik és koncertezik a székelyföldi városokban a hegedűművész.

A június 1-ei marosvásárhelyi vártemplomi fellépését június 2-án Székelyudvarhelyen a Szent Miklós Plébániatemplomban folytatja, 3-án Csíkszeredában az Unitárius templomban. Gyergyószentmiklóson június 4-én koncertezik a Művelődési Központban, 5-én Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban, 5-én Baróton a Városi Művelődési Házban. A koncertkörút következő állomása június 7-én pénteken Brassó lesz, ahol a Reménység Házában lép közönség elé, illetve június 8-án, szombaton zárja a turnét Sepsiszentgyörgyön a Belvárosi Református Templomban. Valamennyi helyszínen a koncert kezdő időpontja este hét óra.

Mága Zoltán nem először jár Erdélyben, koncertjeit mindig nagy érdeklődéssel fogadta a közönség, az igény pedig többször is megfogalmazódott, hogy még gyakrabban szeretnék látni, ami számára is nagy öröm, hiszen szívesen jár erre a vidékre. Az e heti koncertsorozata kedvéért egy amerikai utat is lemondott – árulta el a szervező a karitatív célokat támogató, szegény családból származó, rászorulókat segítő hegedűművészről, aki 30 éve járja a világot és népszerűsíti a magyar zenei kultúrát.

A koncertjegyek eladásából származó bevételből a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány dönti el, hogy melyek lesznek azok az iskolák, amelyeket támogatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?