Bukarestben vendégszerepel a Tamási Áron Színház

A sepsiszentgyörgyi magyar társulat előadásában Ion Luca Caragiale - Az elveszett levél című komédiáját Zakariás Zalán rendezésében láthatják a bukaresti érdeklődők. Az előadás a Festivalul Comediei Româneşti elnevezésű rendezvénysorozat keretében kerül bemutatásra, pénteken este 9 órától, tájékoztatott Nagy B. Sándor dramaturg, aki szerint a 2014-es választási évben aktuális az előadás.

Caragiale vígjátéka a drámairodalom azon művei közé tartozik, melyek színrevitele garantálja a közönségsikert, ezért nem véletlen, hogy a Tamási Áron Színház idei évadának szilveszteri előadásaként került bemutatásra a produkció.

Az elveszett levél bonyolult cselekményét igen egyszerű esemény határozza meg. Egy megyei prefektus szerelmes lesz a konzervatív párt másik oszlopának, egyletek s bizottságok örökös elnökének feleségébe, a neki küldött ömlengős szerelmes levél azonban elvész valahol, és váratlanul a helyi liberális ellenzék nézeteit valló, politikai szerepre is áhítozó, önző és gátlástalan újságíró kezei közé kerül, aki megzsarolja a nőt: ha nem segít neki, hogy megszavazzák jelöltségét, leközli a levelet a „Kárpátok harsonája” című napilapjában.

A levél az egész várost felkavarja, mocskos politikai játszmák, korrupt ügyletek követik egymást miatta, míg egy véletlen folytán villámgyorsan elcsitulnak a kedélyek, és helyreáll a rendes abnormalitás. Mindig és mindenhol időszerű Caragiale klasszikusa, mert a hatalomért folyó politikai csatározások ritkán mentesek mocskos üzletektől, megvesztegetéstől és zsarolástól, a közösségi célok egyéni érdekeknek való alárendelésétől.

Zakariás Zalán rendezéseivel több alkalommal találkozhatott már a fővárosi közönség, legutóbbi bukaresti rendezése, az Andrzej Saramonowicz darabjából készült Tesztoszteron nagy kedvence volt a nézőknek.

 

 

Kimaradt?