Eldőlt: idén elmarad a Félsziget Fesztivál

Elmarad az idén nyárra, július 17-e és 20-a közé tervezett Félsziget Fesztivál, amelyet Marosvásárhelyen rendeztek volna meg – közölték szerdán a szervező a rendezvény honlapján.

Az indoklás szerint hiányoznak 2014-re előirányzott pénzügyi alapok, amelyek biztosítanák a nemzetközi fesztivál optimális körülmények között történő megrendezését. A döntéshez hozzájárult a „tavalyról örökölt imázsvesztés” is.

A Félsziget Fesztivált 2003-ban indították, azóta minden évben megrendezték, előbb Marosvásárhelyen, majd 2013-ban Kolozsvárra került. A Marosvásárhelyre való visszaköltöztetést 2013 decemberében jelentette be Ciprian Dobre Maros Megye Tanácsának elnöke és Kelemen Márton az RMDSZ tanácsosi frakciójának vezetője. Hangsúlyozták: Románia legnagyobb zenei fesztiváljával nagyon sokat nyer a megye.

A Félsziget 2013-as Kolozsvárra költöztetése során Bodor László akkori főszervező azzal érvelt, hogy a fesztivál kinőtte már Marosvásárhelyt. A költözés mögött azonban sokkal komolyabb dolgok vannak, sajtóinformációk szerint Dorin Florea Marosvásárhely polgármestere ellehetetlenítette a fesztivál szervezését, azért is költözött az már korában Marosszentgyörgy területére.

A vasarhely.ro emlékeztet arra, hogy afesztivál fennállásának tizenegy esztendeje alatt ez az első alkalom, amikor elmarad a rendezvény. A budapesti Sziget mintáját követő fesztivál fő vonzerejét minden évben a koncertek jelentik, ugyanakkor nem elhanyagolható az sem, hogy az évek során Marosvásárhely legemblematikusabb, legnagyobb tömeget megmozgató és a legtöbb látogatót idevonzó eseménye is, mely a koncertek mellett más kulturális programoknak is teret biztosított.

Kapcsolódók

Kimaradt?