Andy Vajna pontosan annyi magyar filmet tervez, amennyire igény van

Összesen tíz magyar nagyjátékfilm forgatását tervezi idén Andrew G. Vajna, aki a Napi Gazdaságnak adott interjújában azt mondta, hogy ennél több egész estés filmre a magyar piacon nincs igény – közli a Hvg.

A Magyar Nemzeti Filmalap és annak Filmszakmai Döntőbizottsága idén ötmilliárd forint keretösszeg felett rendelkezik, de ez a szám nincs kőbe vésve, jelenleg ennyire van szükség – mondta a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos. Vajna normálisnak tartja a megítélt támogatások közötti nagyságrendi eltéréseket, mert szerinte rendkívül nagy a szórás a forgatókönyvek között.

Az elmúlt időszak legfontosabb eredményének azt tartja, hogy sikerült lábra állítani a magyar mozgóképgyártást. Azt mondta: olyan struktúrát örökölt, amelyben nem születtek filmek. Azt is kiemelte, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítványtól hátrahagyott adóssághegyet sikerült teljes mértékben eltüntetni.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli a gyakran százmilliókkal kistafírozott magyar filmek sokszor kedvezőtlen nézettségi mutatóit, azt válaszolta: a filmalapon nincs kényszer a ráfordítások megtérülése kapcsán.

A filmalap feladata a finanszírozás és nem a profit maximalizálása. Az általuk kihelyezett források után részesednek a bevételekből, de ritkán történik meg, hogy pluszban zárnának egy projektet. Hozzátette: biztatónak tartja ugyanakkor, hogy az itthon forgatott filmek külföldi értékesítésének értéke tavaly 76 milliárd forintra ugrott a korábbi 26 milliárdról.

Kimaradt?