Fődíjat nyert Mundruczó filmje Cannes-ban a saját kategóriájában

Fődíjat nyert a 67. cannes-i filmfesztivál Un certan regard, azaz Egy bizonyos nézőpont elnevezésű kategóriájában Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje pénteken.

Megnyerte kategóriájának fődíját a Fehér isten Cannes-ban. Az Un certan regard szekció a filmfesztivál hivatalos válogatásának második legjelentősebb versenye.

A 39 éves rendezőnek ez a hatodik filmje, és az ötödik, amely meghívást kapott a világ legrangosabb filmes találkozójának hivatalos programjába. A Fehér Isten magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere Petrányi Viktória volt.  Mundruczó Kornél alkotása révén először szerepelt a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásával készült játékfilm a cannes-i filmfesztiválon.

A film egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el. A filmben egy új törvény szerint minden korcs után különadót kell fizetni, ezért ebek százait dobják ki a tulajdonosok. A 13 éves Lili sikertelenül próbálja megóvni apjától a kutyáját, Hagent, az is utcára kerül, ahol a lány hiába keresi.

Hagent először harci kutyának fogják be, majd kisemmizett fajtatársai között egy sintértelepen talál menedéket, velük együtt fellázad az őt korábban megalázó emberek ellen. A Budapest utcáin megindult vérengzést végül Lili próbálja megállítani.

Az ötvennapos budapesti forgatás egyik különlegessége volt egyébként a majdnem kétszáz, menhelyekről válogatott kutyaszereplő részvétele, amire még soha nem volt példa filmben. Az állatok kiképzése már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött Halász Árpád állatidomárral, a Gödöllői Kutyasport Központ oktatójával.

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjét a szombati világpremieren hosszan tartó tapssal jutalmazta a közönség Cannes-ban. Korábban a film jó pontot kapott a nemzetközi kritikusoktól is.

Kapcsolódók

Kimaradt?