Szentkereszty Stephanie bárónő emlékének tisztelegtek

„Akkor, amikor az ember választ, hosszú időre meghatározza saját és közössége életét. Választásaink elköteleznek bennünket. Az a választás, hogy emlékére szobrot állítanak, azokat az értékeket erősíti meg a közösségben, amelyek Báró Szentkereszty Stephanie életét meghatározták: a rászorulók, az árvák megsegítése, jövőjük megmentése.

Ennél nagyobb feladat nincs és nem is lehet egy olyan közösség számára, amely felismeri, hogy a legnagyobb érték, Isten legnagyobb ajándéka az emberi élet” - fogalmazott beszédében Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke Kézdivásárhelyen, ahol Báró Szentkereszty Stephanie emlékére állítottak szobrot, az általa 140 évvel ezelőtt létrehozott, és ma is működő Erzsébet árva leánynevelő-intézet udvarán.

„A rászorulóknak olyan lehetőséget kell teremtenünk, amely révén a következő nemzedékek számára is biztosítjuk, hogy úgy épüljenek be a társadalomba, hogy annak a legnemesebb tagjaivá váljanak. Azért fontos Báró Szentkereszty Stephanie életének újragondolása, és az általa vállalt értékeknek, intézményeknek a továbbvitele, mert ma is sokan nélkülöznek, és ezt mindnyájunknak vállalnunk kell. Ez a legnemesebb feladat” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a Szentkereszty emléknapon, amelyet a Szentkereszty Stephanie Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság szervezett a Kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum udvarán.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke felszólalásában elmondta: „eszes, művelt, érett gondolkodású személy volt Szentkereszty Stephanie, mikor első ízben 1872 októberében felemelte szavát egy megyei árvaház alapítása érdekében. A megye két tehetősebb városa - Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely- versengett egymással. Ebben a versenyben a lelkesedés döntött: nem feltétlenül a pénz, hanem a szándék erőssége, a szeretet és az összefogás ereje győzött. Kézdivásárhely tanácsa telket ajánlott fel e nemes ügy érdekében, a város asszonyai pedig az első tíz árva gondozását vállalták magukra. Ilyen biztos indulás után következett az anyagi háttér megteremtése. A bárónő személyes kapcsolatai révén, és nyílván a nemes ügy felmutatásával kérte és bírta adakozásra mindazokat, akikhez bekopogott” fogalmazott az elnök.

„Hitben, akaratban és nemzeti identitásukban is megerősödhetünk az által, ha több gyerek van közöttünk” – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP szociális és családügyért felelős államtitkára, aki szerint mindnyájunk közös feladata az, hogy a nehéz sorsú gyermekeket támogassuk és megmentsük a magyarság számára.  A magyar kormány államtitkára arra kérte a kézdivásárhelyieket, hogy támogassák azokat a magyar embereket, akik az európai parlamenti választásokon vasárnap megméretkeznek.

„Sokszor nehezek azok a törekvések, amelyekért dolgozunk, de nem mindegy, hogy kik képviselik az érdekeinket” - hangsúlyozta az államtitkár.

„Ma, amikor báró Szentkereszty Stephanie munkásságára emlékezünk, azt is el kell mondanunk, hogy mi politikusok a parlamentben, a kormányban szintén benneteket szolgálunk. Nem vagyunk szuperhősök, nem tudjuk egyik napról a másikra megváltoztatni a világot, sem a bukaresti, sem az európai parlamentet, ugyanolyan emberek vagyunk mi ti, vannak feladataink, amelyeket igyekszünk a legjobb tudásunk szerint elvégezni” – emelte ki ünnepi beszédében Sógor Csaba. Az RMDSZ EP-képviselőjelöltje a szoboravató során elmondta: országjáró körútjuk 30. napján báró Szentkereszty Stephanie életét, a róla elnevezett egyesület munkásságát is betették a tarisznyába.

„Azért tesszük bele ezeket az értékeket, hogy Bukarestben és Brüsszelben is figyelmeztessük a döntéshozókat, elmondjuk, hogy mi politikusok azért dolgozunk, hogy helyreálljon a rend a világban, az országban, hogy az emberi élet tisztelete és az emberi élet szolgálata legyen a legfontosabb” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.

Szentkereszty Stephanie bárónőre, „alapítványi hölgyre” Böjte Csaba ferences rendi szerzetes celebrálásával ünnepi szentmise keretében emlékeztek a jelenlevők. Az eseményen felavatták a bárónő tiszteletére állított szobrot, valamint bemutatták a Szentkereszty Stephanie Emlékkönyvet.

Kimaradt?