Vári Attila könyvét mutatták be Marosvásárhelyen

A Mentor kiadónál frissen megjelent könyvet, Vári Attila Álomkölcsönző című novelláskötetet mutatták be szerda este Marosvásárhelyen a Bernády Házban.

Káli Király István, a kiadó igazgatója, a könyv szerkesztője ismertette az új kötetet, amely „egy eddig teljesen ismeretlen Vári-világba kalauzol el, abba amelyik teli van csodaváró emberekkel, szeretni tudókkal, vagy csak akarókkal, ahol a csodák nem égi, hanem földi jelenségek”.

Vári Attila legújabb kötetének hősei többnyire olyan kisemberek, kétkezi munkások, illetve kevésbé jelentőségű szellemi értéket termelő értelmiségiek, akik „tulajdonképpen ellenhősei egy olyan rendnek, amely képtelen igazi hősöket, vagy legalább a teljességet megközelítő embereket termelni” – fogalmazott a méltató. A csodák elmaradása során egy olyan felemás állapot jön létre a Vári világában, amely elbizonytalanodást, beolvadást eredményez. A szerző is ezekről a helyzetekről beszélt, arról a kisebbségi létről, amelyben mindig élt, amely meghatározta életét, amely által a világot látja és láttatja.

Vissza kell térni a realitásokhoz, - mondta a szerző, aki a novelláit a reális életből vett szimbolikus történeteknek tartja. Felodozhatatlan sorsok ezek, amelyeknek kötelezően halállal kell végződniük. Szerinte ez az élet megközelítésének a legjobb módja, hiszen több halált látott életében, mint születést, ezért inkább a halálról tud többet írni – hangsúlyozta Vári Attila.

A kötet húsz novellát tartalmaz, amelyből a Részeg mikulás és az Üdvözlet Leninnek címűt olvasta fel a szerző, aki a könyvbemutatót követően dedikált. A marosvásárhelyi könyvbemutató után csütörtökön Zilahon és pénteken Nagybányán is bemutatják Vári Attila novelláskötetet más Mentor-kiadványokkal közösen.

Kimaradt?