Szédítő körtánc a sepsiszentgyörgyi színházban

Boldogságkeresés a szerelem és testiség metszéspontjában, így foglalta össze az M Stúdió mozgásszínház új produkcióját Zakariás Zalán rendező, aki szerint az előadás látványba bele is szédülhetünk. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház pénteken mutatja be Arthur Schnitzler Körtánc című drámáját, amely botránydarab volt a kilencedik század elején. Ma már nem tud ekképpen hatni, de a szöveg nagyon is aktuális.

A bécsi születésű Arthur Schnitzler 1896 telén írta meg a Körtáncot, amely széles körben felháborodást váltott ki. A bemutatót követően beperelték a színházigazgatót, a rendezőt és az előadókat egyaránt. A Körtánc ugyanis a romantikától elszakadva, szabadon kezelte a szerelem és szexualitás problematikáját.

A sepsiszentgyörgyi előadás sajátos értelmezésben, sok mozgásetűddel kiegészülve kerül színpadra, de alapvetően prózai darabról beszélhetünk, mondta Zakariás Zalán, aki szerint az előadás találkozások körforgása, a megjelenített szereplők életében egyetlen kézzelfogható, biztos pont van, és ez a pillanatnyi testi öröm.

Az M Stúdió elsősorban a fiatalokat szólítaná meg új előadásával, hiszen a társulat folyamatosan azon dolgozik, hogy a fiatalok nyissanak erre a sajátos színházi nyelvezetre. Az új produkciót május 23-án, pénteken 19 órától mutatják be az Új Stúdióban, majd május 24-én, szombaton is megtekinthető lesz az előadás, amely 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

 

Kimaradt?