Bajazzók a kolozsvári magyar operában

Újra műsorra tűzi Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operáját a Kolozsvári Magyar Opera, május 22-én 18.30 órától. Egyetemistáknak és diákoknak kedvezményes előadás: a belépő két személy részére 10 lej.

„Szerelem, féltékenység, hűtlenség, bosszú, és gyilkosság... hétköznapi ügyeink. A bajazzók, vagy bohócok, ezek a színházi őslények, mindezt más tudással élik meg. Érzéseik által elveszítik a valóság és a játék, a színház közötti hidat. Az életből játék lesz, a játékból halál” - foglalja össze Szabó Emese rendező a Bajazzók lényegét.

A librettó szerint vándorkomédiások érkeznek egy kis calabriai faluba, köztük Tonio, aki szerelmes Neddába, a társulat vezetőjének, Caniónak a feleségébe. Az asszony viszont a fiatal Sylviót szereti, ezért Tonio bosszúból beárulja őt Caniónak. Canio nem tudja rajtakapni Neddát, de féltékenységében majdnem megöli őt. Az esti előadásban összemosódik a színjáték és a valóság: Canio féltékeny férjet alakít, Nedda hűtlen feleséget, és a színdarab kettős gyilkosságba torkollik.

Annak tudatában, hogy az operát valós események ihlették – egyesek szerint Leoncavallo gyerekkorában, rendőr apjától hallotta a történetet, mások azt állítják, maga is jelen volt a tragikus végű előadáson – különös mélységet nyer Canio híres áriája, a Kacagj, bajazzó!

A csütörtöki előadásban Canio szerepében a neves magyarországi énekest, László Boldizsárt láthatja a kolozsvári közönség, Nedda szerepében pedig Egyed Apollónia debütál.

Kimaradt?