Kulturális naptár a civil szervezeteknek

A kulturális egyesületek, alapítványok tevékenységének összehangolását célozza az a kezdeményezés, amelyet csütörtökön ismertettek Marosvásárhelyen a Bolyai Klubban.

Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ vezetője elmondta, egy olyan zártkörű platformról van szó, amelyet a civil szervezetek számára hoznak létre, és amely a tájékozódást, illetve a tájékoztatást szolgálná.

Marosvásárhely a civil szervezetek jóvoltából ugyanis nagyon sok kulturális rendezvénynek ad helyet, nagyon sok esetben ezeket párhuzamosan, egy időben szervezik, a kultúrafogyasztó közönség nehezen tud dönteni, mit válasszon ilyenkor a kínálatból. Gyakran megtörténik, hogy mialatt a Kultúrpalota nagytermében szimfonikus hangversenyt tartanak, a Bernády Házban éppen kiállításmegnyitóra, könyvbemutatóra, vagy más előadásra kerül sor. Az évek folyamán számtalanszor megfogalmazódott az az igény, hogy valakinek, valamely civil szervezetnek, vagy kulturális intézménynek vállalnia kellene ezeknek a rendezvényeknek az időrendi koordinálását, egy olyan naptár elkészítését és működtetését, amely elérhető lenne a szervezetek számára.

A Marosvásárhelyi Kulturális Központ által tervezett rendszer nem csupán az egymásra szerveződés elkerülését szolgálná, de a rendezvények népszerűsítését is, illetve olyan információkkal is rendelkezésre állna, mint például a megfelelő helyszínek egy-egy esemény lebonyolítására, azok férőhelyszáma, bére. Készülne egy naptár az eseményekről, ugyanakkor egy adatbázis a civil szervezetek, sajtótermékek elérhetőségéről, az események leírásáról, szervezéséről, tematikájáról, előadóiról, médiapartnereiről, támogatóiról, linkekről, plakátokról, fotókról. Ha valaki szervezni szeretne egy kulturális eseményt, akkor rendelkezésére áll a naptár, megnézheti, hogy abban az időszakban, azon a napon, terveznek-e egy másik eseményt szervezni.

A rendszer működtetéséhez a civil szervezetek is hozzájárulnának egy minimális pénzösszeggel – hangzott el a tanácskozáson.

Kimaradt?