Gábor Áron: táncdráma a Vigadóban

Május 28-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében tekinthetik meg az érdeklődők a Háromszék Táncegyüttes „Gábor Áron” című táncdrámáját.

A műsorral a 200 éve született Gábor Áron, a székelység egyik legnagyobb hőse előtt hajtanak fejet az alkotók. „Műsorunk nemcsak tisztelgés és főhajtás hősi alakja előtt, hanem egy szükségszerű kérdés megfogalmazása is: élnek-e ma is köztünk Gábor Áronok?” – vallja Orza Calin rendező-koreográfus.

„Gábor Áron a székely ezermesterből a szabadságharc eszméit lehetőséggé kovácsoló, népének hitet és eszközt adni képes hőssé vált az idők során. Azonban mai napig keveset tudunk a tüzérparancsnok legendája mögötti emberi sorsról. Az egyén vívódásairól és kételyeiről, hiszen ha volt valaki, aki felmérhette az osztrák haditechnikával és -iparral való szembeszállás esélytelenségét, akkor az épp az az ember volt, aki korábban saját testvére helyett is újra bevonult, csakhogy bepillanthasson a bécsi hadigépezet titkaiba. Milyen erők vezethették őt mégis arra a döntésre, hogy dacoljon az esélyekkel? S a saját démonaival való küzdelem ellenére vagy épp annak köszönhetően, honnan merített annyi hitet és erőt, amellyel még halála után is lelket öntött a szabadságharcosokba?

Honnan születhetett meg az azóta sem látott székely összefogás, amellyel hétköznapi emberek a merész ágyúöntő mögé és mellé álltak? Amelynek jegyében nemcsak egységbe kovácsolódott osztrák esztergályos, lengyel tábornok, moldvai parasztasszony és székely határőrök hosszú sora, de ideig-óráig fordítani is képesek voltak egy látszólag vesztett ügyet? Mit tudtak ők, és mit tanulhatunk mi, hogy a hétköznapokban és közösségünk megmaradásának küzdelmében egyaránt modern Gábor Áronok, Dummel Ferdinándok, Velcsuj Jusztinák vagy csak noszogatás nélküli, saját démonjainkat egy közös cél érdekében legyőzni képes, kéretlen, de tisztes hősök(?), emberek lehessünk?” – teszi fel a kérdést Imreh-Marton István forgatókönyvíró.

Belépőjegy értéke: elővételben 15 lej, helyszínen 20 lej. Helyfoglalási lehetőség a 0267/362 002-es telefonszámon vagy a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában.

Kimaradt?