Pénteken kezdődik Kelet-Európa legnagyobb fotófesztiválja

Negyven kiállítás, 15 szakmai műhely, versenyek és koncertek csalogatják Kolozsvárra péntektől a fotóművészet szerelmeseit: kezdődik Kelet-Európa legnagyobb fotófesztiválja. A Photo Romania Festival május 25-éig tartja lázban a szakmabelieket, műkedvelőket és amatőr fotósokat, akik 10.000 példányban megjelent, kétnyelvű programfüzetből válogathatják ki, mi az az esemény, amiről nem szabad lemaradni.

A rendezvény fő helyszíne a sétatéri Kaszinó lesz, ez ad otthont a péntek esti ünnepélyes megnyitónak is - tudtuk meg a szervezők keddi sajtótájékoztatóján. De kiállításokba, fotós rendezvényekbe botolhatunk a Főtéren, a Szabók Bástyájánál, múzeumokban és kávéházakban, sőt köztereken is május 16-25 között.

A szervezők elmondták: az idei rendezvénysorozat a Photo Romania Academy nevű szakmai műhelyt is elindítja, a Történelmi Múzeumban pedig fotómúzeum kap helyet.

A Fotóakadémián (Photo Romania Academy) az Adobe-specialista Julieanne Kost, a rendező-fotográfus Drew Gardner, a belga Bert Stephani, a finn divatfotós Juha Mustonen, a horvát rendezvényfotós Ivica Matic, az olasz stock-fotós Giuseppe Parisi, valamint Horațiu Curuțiu és  Roxana Enache divatfotósok, Mihai Moiceanu tájfotós, Soós Attila fényspecialista, Ionel Onofraș portréfotós, Sebastian Vaida természetfotós, és Radu Sălcudean utómunkálatokat végző szakmeber tart műhelygyakorlatokat. Jelentkezni itt lehet. 

A negyven fotótárlat művészei Németországból, Macedóniából, Lengyelországból, Olaszországból, Egyesült Királyságból, Svájcból, Horvátországból, Egyesült Államokból, Finnországból, Magyarországról és persze Romániából származnak. Csemegének ígérkezik a Berkó Ferenc retrospektív kiállítás a Szépművészeti Múzeumban (Bánffy Palota), és Sebastian Magnani „Cats: The Eyes are the Mirror of the Soul” című gyűjteménye is.

A sétatéri Kaszinó teraszán mindenki számára nyitott vitafórumokon várják a hozzászólni kívánó laikusokat és szakmabelieket olyan meghívottak részvételével, mint Juha Mustonen, Giuseppe Parisi, Marcin Ryczek, Bert Stephani, Colin Ford, Korniss Péter, Ana Blandiana vagy Julieanne Kost.

Ráadásul a fesztivál alatt emeletes, teraszos busz (double-decker) fogja szállítani ingyen a bámészkodni és fotózni vágyókat. A busz a Kaszinó előtti kis térről indul majd, felkaptat a Fellegvárra, a Liberty Technology Parkba, végigjárja a belvárost és megáll a fesztivál rendezvényeinek mindegyik helyszínén.

Tematikus napokat is ígérnek a szervezők, három napot például a divat és a divatfotózás színesít majd, de lesz Emlékezés Napja is, a Családi Napon pedig a kisgyerekesekről sem feledkeznek meg.

A Fotófesztivál teljes programja itt tanulmányozható. 

Kimaradt?