„Bőség zavara” a Hunyad Megyei Magyar Napokon

Véget értek az ötödik alkalommal megrendezett Hunyad Megyei Magyar Napok. A rendezvény idén is megmozgatta a magyarságot, minőségi szórakozással, kellemes időtöltéssel és az együttlét, az összetartás felemelő érzésével.

Több mint tíz napig szebbnél szebb, színvonalasabbnál színvonalasabb programok közül lehetett válogatni, a bőség zavara köszönt rá a szórványmagyarságra. Öregdiák-találkozó, díjkiosztás, néptánc-előadások, képzőművészeti tárlatok, könyvbemutató, konferencia, kabaré, rock-koncertek, gulyásfőzés, a választék roppant gazdag volt.

A vajdahunyadi magyar oktatás 50. évfordulójára szervezett nemzedéktalálkozó sokak számára elfelejthetetlen pillanatokat hozott, másoknak a nagybányai Lendvay Márton színjátszó kör kabaré-előadása, sokaknak bizonyára az EDDA dévai fergeteges sikere jelentette a fénypontot.

Korábban álmodni sem lehetett ilyesmiről, a magyar napok révén azonban 2010 óta a híres magyarországi művészek fellépése megszokott dologgá vált a hunyadi szórványban is. Idén az EDDA volt a sztárvendég, korábban a dél-erdélyi megyében járt Hobó, Bunyós Pityu, Zanzibár, Homonyik Sándor, Janicsák Veca, a Bikini és a Republic is. Szintén a magyar napok rendezvénysorozatai rajzolták fel a magyar kultúra térképére olyan apró szórvány-településeket, ahol korábban évtizedekig nem volt semmilyen magyar rendezvény, a magyar napok révén viszont róluk sem feledkeztek meg a szervezők, valamilyen előadásra ott is sor kerül, immár ötödik alkalommal.

A rendezvénysorozat meg is mozgatta a magyarságot, az EDDA koncertjére például nemcsak az egész megyéből jöttek Dévára a magyarok, hanem Erdély más vidékeiről és Magyarországról is. A gasztronómia mesterei szintén a szélrózsa minden irányából érkeztek.

Két egymást követő hétvégén Vajdahunyad, majd Déva főterét a magyar szó, a magyar kultúra, a magyar konyhaművészet uralta. Mintegy az évszázados erdélyi multikulturalizmus megtestesítőjeként, a tolerancia és kölcsönös megértés jegyében a románság tisztelettel és elismeréssel fogadta a magyar rendezvényeket – olvasható a szervező közleményében.

Idén valóban az együttlét örömét lehetett tapasztalni a magyar napok alkalmával, a szervezők mottója nem volt alaptalan, hanem a valóság tükre. Fiatalok és idősek, városiak és falusiak, tősgyökeres helybéliek vagy Erdély más vidékéiről ide származottak, a szórvány összetartott, együtt szórakozott, együtt ünnepelt. A nagyszerű hangulat, a jókedv és a fergeteges szórakozás felemelő élményt jelentett, a nemzeti hagyományok, nemzeti kultúra és nemzeti összetartás megszilárdítja a szórvány nemzeti önérzetét, erőt és bizalmat adva a jövő építéséhez. Mindezekért nagy elismerés jár a lelkes szervezőknek, az RMDSZ-nek, a dévai Téglás Gábor elméleti líceumnak, a civil szervezeteknek, a magyar történelmi egyházaknak, a sajtónak, és nem utolsó sorban Takács Aranka főszervezőnek.

A szervezők és társszervezők nevében köszönet az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának, a Communitas Alapítványnak, Kovászna Megye Tanácsának és Borbély Károlynak a támogatásért, valamint a Hunyad megyei és magyarországi Polgármesteri Hivataloknak és városi tanácsoknak, Ifjúsági és Sporthatóságnak valamint a cégeknek, akik nélkül ez a rendezvénysorozat nem valósulhatott volna meg.  Nem utolsó sorban köszönet a médiapartnereknek és mindazoknak, akik hírét vitték a számos eseménynek. Külön köszönet minden helyi és megyei szervezőnek, különösen Balogh Botár Károly Csabának, Kofity Zoltánnak és Kocsis Attilának, Kofity Magdolnának, Csatlós Zsófinak és Takács Ibolyának, valamint az önkéntes diákoknak! – áll a közleményben.

Kimaradt?